Aftale om oprydning i Grønland på plads

11-01-2018
Affald Kemikalier Borger

Danmark og Grønland har netop underskrevet en aftale om oprydning efter tidligere amerikansk militær tilstedeværelse i Grønland.

Aftalen vil bl.a. omfatte den forladte amerikanske flyveplads Ikkatteq, hvor der er tusindvis af tomme brændstoftønder. Foto: David Astley

Danmark og Grønland har netop indgået en aftale om at rydde op efter tidligere amerikansk tilstedeværelse i Grønland.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen underskrev i dag aftalen i Grønlands repræsentation i København.

I regeringens udspil til nyt forsvarsforlig er der afsat 180 mio. kr. over de næste seks år til aftalen, som en grønlandsk-dansk styregruppe får ansvaret for at føre ud i livet. Styregruppen træffer i fællesskab de praktiske beslutninger om, hvor og hvornår oprydningsindsatsen skal gennemføres.

Forladte landingsbaner

Aftalen omfatter steder, som amerikanerne ikke længere bruger til militære formål, og hvor der ikke er indgået anden aftale. 

Styregruppen skal bl.a. udvælge de steder, som vil blive ryddet for efterladt amerikansk materiel, udarbejde en liste over lokaliteterne, prioritere indsatsen og beslutte, hvilke aktiviteter der skal gennemføres for at sikre en hurtig og effektiv oprydning. Styregruppen skal også tage stilling til behovet for en vurdering af forurening på lokaliteterne.

Blandt de områder, som er omfattet af aftalen, er Marraq syd for Nuuk og Ikkatteq ved Tasiilaq. Marraq og Ikkatteq er forladte landingsbaner anlagt af amerikanerne under 2. verdenskrig som en del af luftbroen over Atlanten. Der er omkring landingsbanen på Ikkatteq efterladt tusindvis af tomme brændstoftønder samt resterne af bygninger og nogle køretøjer.

Læs "Aftale mellem miljø- og fødevareministeren og formanden for Naalakkersuisut om oprydning efter tidligere amerikansk tilstedeværelse i Grønland"