Nye regler mod allergi fra maling og rengøringsmidler

21-02-2018
Borger Kemikalier

Det er netop vedtaget at sænke grænseværdien for, hvornår blandinger som maling og rengøringsmidler skal faremærkes, hvis de indeholder det allergifremkaldende stof MI. Grænseværdien bliver mere end 600 gange lavere.

OPDATERET 22.2 MED INFO OM IKRAFTTRÆDELSE: Beslutningen vedrørende MI og en række andre stoffer, der blev stemt om ved samme lejlighed, forventes at blive bindende fra slutningen af 2019. Den præcise dato vil blive meldt ud på Miljøstyrelsens hjemmeside, når den bliver offentliggjort af EU-Kommissionen.

Fremover bliver maling, rengøringsmidler og andre kemiske blandinger mærket som allergifremkaldende, hvis de indeholder bare 0,0015 % eller mere af konserveringsmidlet MI.

Det er resultatet af en afstemning i EU i går eftermiddags, hvor det bl.a. blev besluttet at fastsætte en meget restriktiv grænse for, hvornår kemiske blandinger med MI skal mærkes som allergifremkaldende. Grænsen bliver sænket fra 1% til 0,0015%, hvilket er mere end 600 gange lavere end hidtil.

MI og MI-lignende stoffer findes ifølge en undersøgelse i de fleste vandbaserede malinger. Danmark har en stor del af æren for den nye lave grænseværdi, fortæller kontorchef i Miljøstyrelsens kemikalieenhed, Isabelle Navarro Vinten.

- Vi har set en eksplosion MI-allergi, siden stoffet blev tilladt i kosmetik i 2005. Der er også flere slemme tilfælde, hvor allergien kan relateres direkte til maling. Med hjælp fra Videncenter for Allergi har vi kunnet dokumentere over for EU, at MI er stærkt allergifremkaldende. Derfor blev det tidligere i år forbudt i leave on-kosmetik. Nu får vi også sænket grænsen for, hvornår maling og andre kemiske blandinger skal faremærkes, så forbrugerne bedre kan vælge MI-holdige produkter fra eller tage deres forholdsregler, siger hun.

Man kan som forbruger undgå MI ved at vælge svanemærket kosmetik og ved at læse indholdsdeklarationer på fx maling og rengøringsmidler og undgå stoffet ”Methylisothiazolinone”.

Yderligere oplysninger:

Pressekoordinator Jakob Volf, tlf. 72 54 44 50 / 91 33 47 94, e-mail: