Ny legetøjsdille lugter af kemi

09-02-2018
Borger Kemikalier

Squishy-legetøj hitter blandt børn, men kan have en kraftig lugt. Miljøstyrelsen anbefaler, at man undgår parfumerede squishies, da mange parfumestoffer er allergifremkaldende.

OPDATERET DEN 2. JUNI 2018: BEMÆRK nye anbefalinger.  Miljøstyrelsen advarer mod legetøj af typen squishies, der kan skade børns helbred. 
Denne nyhed er endvidere opdateret med information omkring CE-mærkede squishies. 

Legetøjsdillen Squishies er som oftest lavet af skummateriale, der er rart at røre ved, knuge og trykke al luften ud af, hvorefter det udvider sig igen.

Børn er i udgangspunktet mere følsomme over for kemikaliepåvirkninger end voksne, og da det er et produkt, som børn sidder med i hånden i længere tid ad gangen, kan der være en høj udsættelse, hvis kemikalier afgives fra legetøjet.

Derfor anbefaler Miljøstyrelsen, at man køber squishies uden parfume. Parfumestoffer er generelt unødvendige og kan være allergifremkaldende. Hvis en squishy lugter stærkt af kemi, så vælg gerne en anden, der ikke lugter af kemi eller læg dem til udluftning.

Er CE-mærket en garanti for, at squishies ikke afgiver giftige kemiske stoffer?
Nej, CE-mærket er ikke en garanti for, at squishies er sikre. CE-mærket betyder, at producenten har taget stilling til, at legetøjet skal følge legetøjsreglerne. Men CE-mærket betyder ikke, at myndighederne har godkendt produktet.

Miljøstyrelsen sætter nu et projekt i gang for at undersøge, hvilke parfumestoffer der kan findes i squishies, samt hvilke stoffer der afdamper fra squishies, der lugter kemisk. Som en del af undersøgelsen vurderes, om der afgives kemiske stoffer, der er problematiske for børns sundhed, når de leger med legetøjet.

Squishies findes i alle mulige former og farver og henvender sig til børn i alle aldre.

Squishies: 3 gode råd

  1. Gå efter squishes, der ikke lugter af parfume eller har stærk kemisk lugt
  2. Køb CE-mærkede squishies
  3. Hvis du har købt et produkt, der lugter kemisk, kan du lægge det til udluftning