Frosten giver færre dræbersnegle til sommer

27-02-2018
Natur

Den hårde frost kan udrydde en del af de danske dræbersnegle og voldsnegle, mens de bornholmske af slagsen formentlig overlever, fordi de ligger og hygger sig under store snedynger.

Vinteren er for alvor slået igennem i Danmark i denne uge, og frosten bider i både mennesker og dyr, og der er sikkert ikke særlig mange, som er kede af, at det kan betyde færre dræbersnegle til sommer:

”En længere frostperiode kan betyde, at der kommer færre dræbersnegle og voldsnegle til sommer, men på Bornholm vil de sikkert overleve under sneen, for sneen betyder, at frosten ikke rigtig ned i jorden, siger Hans Erik Svart, biolog i Miljøstyrelsen og fortsætter:

”Sneglene vil ikke kunne klare sig, hvis de ligger på steder, hvor de bliver ramt af den hårde frost. Dog vil der være nogen, der overlever, hvis de ligger på steder, hvor frosten ikke når dybt i jorden. Det kan f.eks. være under sne, kompostbunker og hække med bunker af blade. ”

Danmarks næstmindste fugl gærdesmutten har det heller ikke for godt i frosten:

”Bestanden af gærdesmutter kører op og ned alt afhængig af, hvor kold vinteren er, og populationen kan gå voldsomt ned, når der er hård vinter. Sløruglerne er også meget afhængig af at kunne finde lidt varme, så de går også til, når der er hård frost, siger Erling Krabbe, biolog i Miljøstyrelsen.

Dog kan de fleste hjemmehørende arter klare sig fint i kulden. Svaner og andefugle æder sig tykke og fede sommer og efterår, og når det bliver vinter, så er overlevelsesstrategien at røre sig så lidt som muligt, så sidder de med hovedet under vingen og lader være med at bruge for meget energi.