Nu kan du få svanemærkede jeans

05-09-2017
Borger Grøn virksomhed

Med støtte fra Miljøstyrelsen har flere danske tekstilproducenter i løbet af 2017 udviklet miljømærket tøj. Det første er allerede kommet i handlen, og mere kan være på vej.

Bukserne her er det første svanemærkede tøj fra årets støtteordning.
Bukserne her er det første svanemærkede tøj fra årets støtteordning.

Der findes masser af tøjmærker på de danske butikshylder. Men miljømærker som svanemærket og blomsten må forbrugerne kigge langt efter. Derfor har Miljøstyrelsen støttet virksomheder, som ønsker at sælge svanemærket og blomstmærket tøj, og i sommer kom det første produkt på gaden.

Tøjproducenten Pieszak fra Kolding har som de første i Danmark lavet jeans med svanemærket. Det vil sige at tøjet er fremstillet på en måde, som er skånsom for miljøet.

- Støtteordningen er oprettet, fordi Miljøstyrelsen ønsker, at danske forbrugere får et større udvalg af miljømærket tøj at vælge imellem. Derfor er det rart at se, at det kan lade sig gøre at fremstille tøj på en måde som er skånsom for miljøet siger funktionsleder Mikkel Stenbæk Hansen i miljøstyrelsen.

Pieszaks bukser, jakker og nederdele til kvinder [1]er det første svanemærkede tøj, som rammer markedet i år. Men faktisk har seks andre producenter også fået tilskud inden for kategorier lige fra svanemærkede præstekjoler til gardiner. De fleste producenter er lige nu i gang med enten at producere tøjet, så miljømærkekravene opfyldes.

- Når man skal have licens til at bruge det nordiske Svanemærke eller EU’s miljømærke Blomsten, så stiller det store krav om, at producenten kan dokumentere at produktionen er miljøvenlig. Det kræver grundighed og lidt tålmodighed, når man skal dokumentere bomuldens eller tekstilfarvernes miljøegenskaber hos tekstilproducenterne i Indien, Bangladesh eller Tyrkietfortsætter Mikkel Stenbæk Hansen.

Pengene fra støtteordningen går til konsulenthjælp, så virksomhederne blandt andet kan finde tekstilproducenter, der kan fremstille tøjet uden at belaste miljøet. Også i 2016 kunne virksomheder søge om støtte til at udvikle miljømærket tøj. Det resulterede bl.a. i en serie arbejdstøj med Svanemærket og Blomsten.

På Miljømærkning Danmarks hjemmeside, www.ecolabel.dk, kan man se hvilke virksomheder, der har licens til miljømærkede produkter. Miljømærkerne dækker over 70 produkt- eller serviceområder. Mest udbredt er dagligdagsprodukter såsom kosmetik, sæbe, rengøringsmidler og toilet- og køkkenruller, men man kan også få tekstiler, fjernsyn, printere, møbler, byggevarer, fx maling og hotelovernatninger. Se mere her