Forbrugerne tænker grønt, når de handler

19-09-2017
Borger

Hver anden forbruger kigger på miljøprofilen, når de skal vælge et produkt. Det er blandt andet miljømærkninger som Svanemærket, EU-Blomsten og økologimærket, der trækker.

Mange forbrugere kigger efter miljømærkninger og virksomhedens miljøprofil, når de skal vælge et produkt.
Mange forbrugere kigger efter miljømærkninger og virksomhedens miljøprofil, når de skal vælge et produkt.

Det er ikke kun varens udseende og pris, kunderne går efter, når de træffer deres valg ved butikshylderne. Bæredygtighed og miljø spiller også en stor rolle, viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for Miljøstyrelsen.

Knap halvdelen siger i undersøgelsen, at en producents miljøprofil påvirker deres valg, og det er ofte de små mærker på varerne, der bliver afgørende. Omkring 6 ud af 10 svarer, at de kigger efter mærkningsordninger, når de handler. Særligt når det gælder dagligvarer som f.eks. kød, mejeriprodukter, rengøringsmidler og shampoo, spiller mærkningsordningerne en stor rolle. Tilsyneladende har miljømærkerne mindre betydning for forbrugerne, når det gælder mere varige forbrugsgoder som møbler og elektriske artikler. En forklaring kan være, at det miljømærkede udvalg her er langt mindre, og forbrugerne er derfor ikke er vant til at se efter miljømærkerne, når de køber disse produkter.

Mange vil gerne have, at der kommer flere grønne valgmuligheder på hylderne. 7 ud af 10 ser gerne, at der kommer endnu flere miljøvenlige produkter at vælge imellem.

Ja tak til genbrug og reparation

I de seneste år har genbrug spillet en stor rolle i danskernes forbrugsmønstre. Loppemarkeder er populære, og antallet af genbrugsbutikker er vokset støt. I Miljøstyrelsens undersøgelse siger mere end hver tredje, at de i fremtiden regner med at købe flere brugte produkter. Og det er i høj grad pengepungen, der bestemmer, at indkøbene skal være genbrug. Halvdelen af de adspurgte køber brugt, fordi de på den måde sparer penge.

I stedet for at købe nyt eller brugt findes der også en tredje løsning. 55 % vil gerne i fremtiden have flere ting repareret i stedet for at anskaffe sig nye produkter, men for lidt under halvdelen af dem bliver prisen afgørende for, om det kommer til at ske.

Læs mere om bæredygtigt forbrug på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Læs mere om miljømærkede produkter hos Miljømærkning Danmark.

Fakta

- Tallene stammer fra en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Miljøstyrelsen. Undersøgelsen bygger på svar fra 1055 danskere og forventes offentliggjort i sin fulde version i oktober.

- 48 % svarer at deres valg bliver påvirket af en producents eller et produkts miljøprofil.

- 16 % siger at de ikke bliver påvirket af miljøprofilen, mens 9 % ikke ved om det har nogen indflydelse.

- 58 % kigger ofte eller nogle gange efter mærkningsordninger når de handler. Det er mest udbredt når det gælder mejeriprodukter, kød, æg, shampoo, bleer og husholdningsprodukter.

- 55 % vil gerne i fremtiden have repareret de ting de har i forvejen i stedet for at købe nyt. 47 % siger at billigere priser på reparationer er vigtigst for, at de vælger flere reparationer i fremtiden.