Danske organisationer til kamp mod problematisk kemi

29-09-2017
Borger Kemikalier

Erhvervslivet, forskere og NGO'er gør nu fælles front med Miljø- og Fødevareministeriet mod fire ftalater med hormonforstyrrende effekter.

Ftalterne bruges til at blødgøre plastprodukter som haveslanger, voksduge mv.

Forbrugerne skal have den information, de har krav på, og som sætter dem i stand til at handle i tillid til, at de ikke får fire ftalater med hormonforstyrrende effekter med hjem fra indkøbsturen.

Det er Kemikalieforums medlemmer enige om.

Derfor sætter Kemikalieforum nu ind med en samlet indsats, hvor medlemmerne over det næste år iværksætter en række tiltag, som skal informere virksomheder og forbrugere om fire ftalater med hormonforstyrrende effekter, som er på vej til at blive reguleret i forbrugerprodukter i hele EU. Reguleringen i EU sker på dansk initiativ, og Danmark arbejder forsat på at få nedsat anvendelsen og udsættelsen af de fire stoffer, DEHP, DBP, BBP og DIBP.

Kemikalieforum er et forum for danske kemiinteressenter, der tæller Dansk Erhverv, Dansk Industri, Brancheforeningen SPT, Plastindustrien, Det Økologiske Råd, Forbrugerrådet Tænk Kemi, Danmarks Naturfredningsforening, Miljømærkning Danmark, DTU, Videncenter for Allergi, Center for Hormonforstyrrende Stoffer, CO-Industri, Arbejdstilsynet, Sundhedsstyrelsen, Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen og miljø- og fødevareministeren.

Sådan undgår du ftalaterne

De fire ftalater bruges til at blødgøre plastikprodukter som sportsudstyr, vinylgulve, ledninger, badeforhæng og voksduge. Den nye indsats retter sig især imod produkter importeret fra lande uden for EU. De fremstilles nemlig ikke efter samme krav om produktsikkerhed ved kemikalier, som EU stiller til europæiske producenter.

Som forbruger kan man sikre sig, at de fire ftalater ikke er aktivt tilsat ved at vælge produkter med et af de to officielle miljømærker, Svanen eller Blomsten. Det gælder en række produkter inden for kontor- og hobbyprodukter, maling og lak og kemiske byggeprodukter.

De fire ftalater er desuden allerede i dag forbudt i legetøj til børn og fra 2019 også i elektronik. De nye regulering ventes at regulere brugen i alle forbrugerprodukter fra 2020.

Læs den fælles udmelding fra Kemikalieforum og de konkrete initiativer her.

Læs mere om hormonforstyrrende ftalater