Begræns udsættelsen for hormonforstyrrende ftalater – gå efter miljømærket

09-10-2017
Kemikalier

Danmarks to officielle miljømærker viser vej til de miljø- og sundhedsmæssigt bedste produkter.

Den nordiske Svane og den europæiske Blomst er Danmarks to officielle miljømærker, der guider forbugerne til at vælge de miljø- og sundhedsmæssigt bedste produkter. For at få lov at iføre sig miljømærkerne skal et produkt leve op til en lang række krav om blandt andet, hvilke kemikalier der må findes i produkterne.

Svanen og Blomstenmærkede varer har oftest krav om, at de må for eksempel generelt ikke indeholde visse ftalater. Som forbrugere er man med til at skabe en bæredygtig produktudvikling til gavn for miljøet og vores sundhed ved at vælge miljømærkede produkter.

Ftalater bruges til at blødgøre plastik, men flere ftalater kan skade forplantningen og har hormonforstyrrende effekter. Det gælder de fire ftalater DEHP, DBP, BBP og DIBP, som er under regulering i EU, og som allerede er forbudt i legetøj og småbørnsartikler

15.000 varer og tjenester
I dag findes Svanen og Blomsten på mere end 15.000 varer og tjenesteydelser i Danmark, blandt andet vaskepulver, bagepapir, legetøj, møbler, tøj, sko, solcreme, byggematerialer, boliger, hoteller og bilvaskehaller, og der kommer løbende flere til.

Der er for eksempel netop udarbejdet kriterier for svanemærkede barnevogne, så snart kan forældre formentlig finde svanemærkede barnevogne i butikkerne.

85 % af danskerne kender Svanemærket, mens 44 % kender EU Blomsten. I disse uger kører en kampagne med blandt andet annoncer i gadebilledet, i tilbudsaviser fra en række butikker og på sociale medier, der skal udbrede kendskabet til Danmarks to miljømærker.

Omsætningen af miljømærkede varer i Danmark har rundet 8 mia. kr., og der er mere end 15.000 varer og vareydelser at vælge mellem.

Læs mere om Svanen og Blomsten på http://www.ecolabel.dk/da/