Plast fra bildæk skal væk fra vandet

06-10-2017
Affald Vandmiljø Vand i hverdagen

Mikroskopiske plastrester fra bildæk er en af de helt store kilder, når det gælder mikroplast i vores regnvand. Nu støtter miljø- og fødevareministeren et nyt projekt, der skal opdage og fjerne de bittesmå stykker bildæk fra vandet.

Dæk menes at stå for 60 % af den mikroplast der udledes til vandmiljøet.
Dæk menes at stå for 60 % af den mikroplast, der udledes til vandmiljøet.

Et nyt projekt skal udvikle metoder til at måle og fjerne mikroplast fra bildæk fra regnvandet. Projektet som Krüger, Aalborg Universitet, Tårnby Forsyning og Ørestad Vandlaug står bag, har fået penge fra Miljø- og Fødevareministeriets MUDP-ordning, som støtter miljøteknologisk innovation.

Projektet undersøger mikroplast fra bildæk, da det er vurderet, at gummi fra bildæk udgør over 60 procent af den mikroplast, som udledes til vandmiljøet. Partiklerne er så små, at de er svære at få væk fra vandet. Når dækkene på bilen skal skiftes, så skyldes det ofte, at mønstret i gummiet er blevet slidt af. Slidbanerne ligger i stedet som små partikler på vejen og bliver senere skyllet med regnvandet ud i vandmiljøet.

- Vi håber med projektet at afklare, hvor stort et problem mikrogummi i regnvand udgør. På samme tid videreudvikler og optimerer vi på to renseteknologier, som kan bruges i områder med tæt bebyggelse – både i Danmark og internationalt, siger Mathias Nørlem, Projektleder hos KRÜGER A/S.

Plastikaffald og mikroplast i vores miljø er et stigende problem både i Danmark og i resten af verden. EU forventes i slutningen af 2017 at lancere en plaststrategi, og når det er sket, vil Danmark gå i gang med at udarbejde en national handlingsplan mod plastikforurening.

Miljøstyrelsen besluttede i september, at drikkevandet skal undersøges for mikroplast. Det sker efter, at en undersøgelse i flere lande konstaterede mikroplast i et flertal af drikkevandsprøverne.

Læs mere om MUDP og de støttede projekter her.

 

Fakta

- Mikroplast fra bildæk er ekstremt små partikler - ofte i størrelse nanometer eller få mikrometer. I projektet benyttes bl.a. et meget fintmasket filter, som er udviklet for nyligt, men som endnu ikke har været brugt til rensning af regnvand. Metoderne benytter sig samtidig af et stof, som får de små stykker plast til at samle sig til større flokke, så de nemmere kan fjernes. Stoffet består af kartoffelstivelse og er dermed 100 procent bionedbrydeligt.

- Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrations Program (MUDP) er et program under Miljø- og Fødevareministeriet, der støtter udvikling, test og demonstration af miljøeffektiv teknologi. Programmet blev oprettet i 2007 og har siden støttet ca. 450 projekter med ca. 575 millioner kroner.

- Der er i september 2017 uddelt 70 mio. kr. til MUDP projekter – i november 2017 uddeles 40 mio. kr. mere til de store fyrtårnsprojekter under MUDP.