Ny undersøgelse udpeger den mest miljøvenlige bærepose

05-10-2017
Affald Borger Kemikalier

Diskussionen om, hvorvidt plastikposen eller stofposen er mest miljøvenlig, nærmer sig en afslutning. En ny undersøgelse skal gøre det klart, hvilken type bærepose der er det bedste miljøvalg.

Køber du plastikposer til dine varer i supermarkedet, eller har du en stofpose, du bruger igen og igen? Plastikposen genbruges sjældnere, men stofposen belaster miljøet mere at producere. Diskussionen om bæreposernes miljøbelastning bølger, og som forbruger kan det være svært at vide, hvad der er bedst for miljøet. Men snart får vi svar i form af en ny undersøgelse, som Miljøstyrelsen netop har sat i gang.

Det er DTU, der udfører undersøgelsen og med en såkaldt livscyklusvurdering skal sammenligne miljøbelastningen ved at bruge bæreposer af plastik og stof. Også poser af papir og bioplast vurderes i undersøgelsen.

Målet er, at det som forbruger bliver nemt at vælge den bedste løsning for miljøet. Samtidig kan supermarkeder og butikker bruge undersøgelsen til en grøn posepolitik.

460 mio. plastikposer – om året
Danskerne bruger omkring 460 millioner plastbæreposer om året. Det skønnes, at omkring 350 mio. af dem sælges i supermarkeder, mens den resterende del udleveres - ofte gratis - i forbindelse med fx køb af tøj og sko.

Fordelt på hele befolkningen svarer forbruget af plastbæreposer til 182 poser eller 3,6 kg plast eller 130 plastikflasker (0,5 liter) pr. husstand. Disse og andre data inddrages i bæreposeundersøgelsen, der ventes færdig i slutningen af året.