Ny lovgivning skal beskytte forbrugerne mod tatoveringsfarver

25-10-2017
Borger Kemikalier

Over 4000 kemikalier ventes forbudt eller reguleret i tatoveringsfarver med kommende EU-regler, der skal beskytte forbrugerne mod skadelig kemi. Danmark har spillet en markant rolle i tilblivelsen.

Europæiske forbrugere kan se frem til at blive bedre beskyttet mod allergiske reaktioner, øget kræftrisiko og andre gener fra tatoveringer. I dag er det Europæiske Kemikalieagentur ECHA i samarbejde med Danmark, Norge og Italien klar med et banebrydende forslag, som forbyder eller regulerer over 4000 kemikalier i tatoveringsfarver.

Der har længe manglet regulering af kemien i tatoveringsfarver, og Danmark har ikke kunnet indføre national lovgivning på området. I stedet har Danmark bidraget med et stort forarbejde til de nye EU-regler og presset på for, at de skulle træde i kraft så hurtigt som muligt.

Det er første gang, at EU's kemikalielovgivning REACH bruges til at regulere et konkret produktområde, hvor der er taget stilling til alle både nuværende og potentielle fremtidige kemiske stoffer i produktet.

Pas på røde farver

Over 600.000 voksne – eller ca. hver 8. dansker – skønnes at have en eller flere tatoveringer. Det er især de røde tatoveringsfarver, der forbindes med allergiske reaktioner.

I november 2016 offentliggjorde miljø- og fødevareministeriet en national strategi for tatoveringsfarver, som indeholder tiltag både i forhold til bidrag til en EU-regulering og en bred national informationsindsats over for tatovørerne og etablering af et dialogforum.

Læs ECHA’s pressemeddelelse om det nye forslag
Læs om tjekfarverne.dk på Miljøstyrelsens hjemmeside

Yderligere oplysninger:

Kontorchef Isabelle Navarro Vinten, Miljøstyrelsen, tlf. 51 92 93 90 , e-mail: .

Fakta: Regler for tatoveringsfarver på vej

  • Der findes i dag ikke regler, der regulerer indholdet af kemikalier i tatoveringsfarver på EU-plan.
  • EU Kommissionen har bedt det europæiske kemikalieagentur ECHA om at komme med forslag til regulering af tatoveringsfarver på EU-plan.
  • ECHA har nu udarbejdet et forslag i samarbejde med Danmark, Norge og Italien. Danmark har bidraget med viden inden for tatoveringer og allergi, samt viden om azo-farvestoffers kemi. Azo-farvestoffer har længe været mistænkt for at være årsag til nogle af de voldsomme hudreaktioner, der er observeret.
  • Forslaget er i dag sendt til ECHA, og skal nu behandles i ECHA’s ekspertkomiteer. Det ventes vedtaget i 2019 med ikrafttrædelse 2020.
  • Reglerne ventes at forbyde eller regulere over 4000 kemikalier i tatoveringsfarver, der for eksempel kan være kræft- eller allergifremkaldende.
  • Forhandlere af tatoveringsfarver og tatovørerne vil blive ansvarlige for at følge de kommende regler.