Nemmere at finde rundt på genbrugspladser

31-10-2017
Borger Affald

Et nyt symbolsystem betyder, at danskerne fremover kan møde de samme symboler på genbrugspladser forskellige steder i landet. 30 kommuner har allerede taget systemet i brug.

Lige så længe vi har sorteret affald i Danmark, har man også talt om, at det kunne være smart med ens symboler på tværs af kommunerne. I år er de endelig kommet – først med symboler til sortering i hjemmene, virksomheder mv. og nu med 53 nye symboler til de mange affaldstyper på landets ca. 375 genbrugspladser.

Det betyder, at det bliver nemmere for danskerne at finde rundt på genbrugspladser forskellige steder i landet, når mange af dem fremover forventes at bruge de samme symboler. Det er frivilligt og gratis at bruge den fælles løsning, og det har ca. 30 kommuner allerede valgt at gøre i forskelligt omfang. Også en række boligforeninger, spejdercentre og virksomheder har taget systemet i brug for at forbedre deres affaldssortering.

Det bedste fra flere verdener
De første 17 symboler til henteordninger blev tilgængelige i januar 2017. For at sikre ensartet visuel kommunikation på tværs af affaldsordningerne, var der et udbredt ønske fra kommuner og affaldsselskaber om også at få udviklet symboler, der kunne repræsentere de mange typer affald, man kan aflevere på landets genbrugspladser.

Det er KL, Miljøstyrelsen og Dansk Affaldsforening, der har fået udviklet de fælles symboler. Processen har været tilrettelagt af innovationsbureauet FUTU. En stor gruppe kommuner og affaldsselskaber har deltaget i udviklingen og været med til at bestemme, hvilke affaldstyper (fraktioner) der skulle udvikles symboler for, hvordan de skulle organiseres i kategorier, og hvilke farver og symboler, der konkret skulle bruges, så det bedste fra eksisterende løsninger er taget med i det fælles system.

Hele den fælles løsning kan fås via Dansk Affaldsforenings hjemmeside.

undefined

Sønderborg Forsyning er et af de steder, hvor de nye symboler allerede er i brug på genbrugspladserne.

 

undefined

I Kolding Kommune bruges symbolerne på skraldespande hos borgerne.