Tre projekter får 1,5 mio. til genanvendelse af plastik

21-11-2017
Affald Borger

Der er netop uddelt 1,5 mio. kr. til tre nye projekter, der kan føre til mere genanvendelse af plastik. Et af projekterne ser på mademballage på nyt supersygehus i Midtjylland.

Hvordan bliver vi bedre til at genanvende plastik, så det ikke bliver til affald? Tre plastprojekter får nu samlet 1,5 mio. kr. i støtte til at finde nye løsninger.

Et af projekterne skal se på mere genanvendelig plastik på danske hospitalskøkkener. Hver dag produceres op mod 100.000 måltider i danske sygehuskøkkener. Projektet skal undersøge, om man kan genanvende engangsplastik fra måltiderne i et lukket, cirkulært system og derved skåner vi natur og miljø og udnytter materialernes værdi maksimalt.

Ølkrus bliver til tallerkener på NorthSide
Det er anden gang, at den såkaldte plastemballagepulje støtter projekter. Sidste år støttede puljen blandt andet et projekt på NorthSide festivalen, der indsamlede over 300.000 ølkrus for at genanvende dem i et lukket kredsløb.

Næste år får festivalgæsterne mad på tallerkener lavet af ølkrusene fra sidste år. Planen er at lægge pant på tallerkenerne, så de også bliver genanvendt fremover.

Ud over projektet med emballage til hospitalskøkkener bliver der i år også givet penge til at udvikle design af genbrugelig plastemballage til detailhandlens private-label produkter, og alternativer til lamineret plastfilm.

FAKTA: Tre projekter får støtte

  • Kellpo A/S og Ernæringsenheden Vest får 500.000 kr. til i forbindelse med udvikling af et nyt kostkoncept til det nye supersygehus Gødstrup i Region Midtjylland at undersøge muligheden for udvikling af engangsemballage af genbrugsplast, med høj genanvendelsesprocent. Formålet er at lave et cirkulært system for denne emballage. Emballagen skal sorteres, vaskes, re-granuleres, testes og genbruges.
  • Amager Ressourcecenter får 500.000 kr. til at udvikle og demonstrere metoder til design af regenerative plastemballager anvendt til detailhandlens private-label produkter. Projektet vil på tværs af emballage- og produktkategorier skabe et designdogme for plastemballager, som kan øge genanvendelsen og kvaliteten i genanvendelsen.
  • Teknologisk Institut får 500.000 kr. til at undersøge og afprøve, om coatet plastfilm fremstillet i samme plasttype kan erstatte lamineret plastfilm fremstillet i flere plasttyper i eksisterende posepakkemaskiner og andre pakkemaskiner til fleksibel emballage.