Ulveplan gælder også for Fyn

08-03-2017
Natur

Den eksisterende forvaltningsplan for ulv dækker hele landet.

Ulv fotograferet i Tyskland. Arkivfoto: J. L. Silberblick.

Er ulven fredet? Kan man få erstatning for ulvedræbte husdyr? Må man skyde en ulv i selvforsvar?

Svarene på disse spørgsmål kan man finde i Miljøstyrelsens forvaltningsplan for ulv. Og svarene gælder for alle ulve, uanset hvor de er i landet.

Forskere fra Københavns Universitet har 8. marts offentliggjort, at der er fundet ulve-DNA på et rådyr, der blev dræbt for cirka et år siden på Fyn. Fundet giver ikke anledning til, at Miljøstyrelsen tager nye initiativer i forhold ulv. 

- Fundet af ulve-DNA giver ikke i sig selv anledning til, at vi gør noget nyt. Vi har en ulveforvaltningsplan, og den gælder for hele landet. Men det er klart, at fundet på Fyn har vores fulde opmærksomhed, og at vi følger tæt med i forskernes resultater og udmeldinger, siger funktionsleder Annette Samuelsen fra Miljøstyrelsen.

Læs forvaltningsplanen for ulv  

Det fremgår af pressemeddelelsen fra Københavns Universitet om fundet af ulve-DNA , at prøven fra det dræbte rådyr blev taget i foråret 2016. Miljøstyrelsen har på intet tidspunkt på Fyn fundet husdyr eller vildt, nedlagt af ulv.

I forvaltningsplanen for ulv kan man læse, at ulven er fredet i hele sit udbredelsesområde. Miljøstyrelsen kan dog vælge at skyde ulven, hvis den opfører sig truende overfor mennesker.  Landmænd kan få udbetalt erstatning for husdyr, der nedlægges af ulv. I Jylland har Miljøstyrelsen netop åbnet for tilskud til ulvesikre hegn i et område, hvor der har været mange angreb på husdyr.

Læs om ulven i artsleksikonet