Sejr over allergifremkaldende stof i din shampoo

14-03-2017
Borger Kemikalier

I dag har EU efter dansk forarbejde besluttet at sænke den tilladte mængde af det allergifremkaldende stof MI i bl.a. shampoo og sæbe med 85 %.

I februar i år blev det forbudt at bruge konserveringsmidlet MI i kosmetiske produkter, der bliver på huden, som make up, deodorant og cremer. Og i dag har EU-landene ved en afstemning besluttet at sænke den tilladte grænse for mængden af MI i al anden kosmetik som shampoo og sæbe med 85 %.

Det er endnu en sejr for Danmark, der har presset på for de nye regler, efter at Miljøstyrelsen med hjælp fra Videncenter for Allergi har dokumenteret, at MI var stærkt allergifremkaldende. Dokumentationen fik EU’s Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerhed (SCCS) til at revurdere om MI kan bruges sikkert, og det har ført til både forbuddet i kosmetik, der bliver på huden, og nedsættelse af den højest tilladte koncentration i kosmetik der vaskes af huden.

- I dag er en god dag for forbrugerbeskyttelsen. Forbuddet og nu den markant lavere grænse for indhold af MI i øvrige kosmetiske produkter gør, at vi forventer, at antallet af nye allergi tilfælde vil falde yderligere. Det er en 2-0-sejr over et stof, som ellers har været skyld i et stigende antal allergitilfælde over de sidste år, siger biolog i Miljøstyrelsen Bettina Ørsnes Larsen.

Den nye indholdsgrænse for MI er på 0,0015 %, hvor den tidligere var på 0,01 %.

Advarsel på maling og vaskepulver

MI findes også i andre produkter end kosmetik – blandt andet maling og vaskemidler. Her er der også nye regler på vej. EU-Kommissionen forventes i løbet af i år at fremsætte et forslag til afstemning, der vil betyde, at produkterne skal faremærkes, når de indeholder mere end 0,0015 % MI, og at de allerede ved 0,00015 % MI skal bære teksten "Indeholder methylisothiazolinone. Kan forårsage en allergisk hudreaktion".

- Samlet set er vi godt på vej til at minimere allergi fra MI og det er rigtig positivt, siger Bettina Ørsnes Larsen.

Det er vigtigt at begrænse MI i netop kosmetik, da 6 ud af 10 tilfælde af MI-allergi skyldes brug af kosmetiske produkter.  Videncenter for Allergi vurderer, at 1-5 % af befolkningen – eller op mod 300.000 danskere – kan have MI-allergi. De typiske symptomer på hudallergi er eksem i form af rødme, kløe og hævelse og i nogle tilfælde knopper eller blærer, der bliver til sår.

Samtidig fortsætter kampen mod andre allergifremkaldende stoffer. Ved dagens afstemning blev også tre allergifremkaldende parfumestoffer forbudt.

Yderligere oplysninger

AC-tekniker Bettina Ørsnes Larsen, tlf.: 72 54 41 43, e-mail: