Robotterne tager skraldet i Holstebro

20-03-2017
Borger Affald Grøn virksomhed

Danmarks første affaldssorteringsanlæg bemandet af robotter åbner i Holstebro i dag, hvor miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen klipper snoren.

Robotarme suger plastaffaldet til sig, så det kan genanvendes. Foto: NOMI4S

Plast og metal er blandt de affaldstyper, som borgerne i Holstebro, Lemvig, Skive og Struer i fremtiden kan putte i samme skraldespand. Når affaldet ankommer til det splinternye sorteringsanlæg NOMI4S, vil robotter og anden avanceret teknologi nemlig klare finsorteringen. I første omgang sorterer robotterne plastaffald, men på sigt skal de sortere mange typer skrald.

Det nye anlæg gør det så nemt som muligt for borgerne at tage hensyn til miljøet og skal sikre, at værdifulde ressourcer i affaldet bliver genanvendt til nye produkter i stedet for at blive brændt af

Det er forventningen, at det fuldautomatiske anlæg vil kunne skabe flere nye arbejdspladser lokalt og ikke mindst medvirke til at styrke eksporten af dansk miljøteknologi, da lignende anlæg vil kunne etableres i udlandet og i andre danske kommuner.

Støttet af MUDP

Danmark ligger i den bedste tredjedel i EU, når det gælder sortering og genanvendelse af affald. Vi er rigtig gode til at lave energi af vores skrald, men hvert år brænder vi 1 mio. tons affald af, selvom størstedelen kunne have været genanvendt.

Affaldssorteringsanlægget har samlet modtaget otte mio. kroner i tilskud, heraf 5,4 mio. kroner fra MUDP (Miljøteknologisk Udvikling og Demonstrations Program) og tre mio. kroner fra Region Midtjylland.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen indvier anlægget i dag, mandag den 20. marts.