Rapport frikender – næsten – kunstgræsbaner for sundhedsrisiko

03-03-2017
Borger Kemikalier

En ny rapport fra det Europæiske Kemikalieagentur konkluderer, at den sundhedsmæssige risiko ved at spille på kunstgræsbaner er meget lav.

Skal du være bekymret for farlige kemikalier, når du sender ungerne ud at spille fodbold på kunstgræsbaner?

Nej, lyder svaret i en ny rapport, der har vurderet sundhedsrisikoen for både voksne, børn og ansatte, der opholder sig på banernes gummigranulat.

Rapporten fra det Europæiske Kemikalieagentur ECHA er dog ikke knusende sikker i sin konklusion. Den understreger, at det ikke kan udelukkes, at der findes kunstgræsbaner med højere koncentrationer af skadelige stoffer end de baner, ECHA har undersøgt. I rapporten er der undersøgt mere end 100 baner i Finland, Holland, Storbritannien, Italien og Portugal.

Nye regler i Danmark
Granulatet på kunstgræsbanerne er lavet af gamle bildæk, der kan indeholde stoffer, som kan være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Men udsættelsen ved at opholde sig på banerne er altså ifølge rapporten lav, vurderer AC-tekniker i Miljøstyrelsen Jesper Gruvmark.

- Alt i alt er rapporten opmuntrende i forhold til de bekymringer, som har givet anledning til undersøgelsen. Så selvom den ikke helt kan frikende kunstgræsbanerne, så viser den heller ikke umiddelbart grund til bekymring ved at bruge dem, siger han.

I Danmark trådte der 1. januar 2017 en ny dækbekendtgørelse i kraft, som gør det muligt for dækproducenter at få tilskud, hvis indholdet af de kræftfremkaldende stoffer PAH'er i dækkene er under en specifik lav grænse, som er sat i samarbejde med den danske dækbranche. Derfor forventes risikoen i Danmark fremover bliver endnu lavere end i de udenlandske kunstgræsbaner, som ECHA har målt.

Husk at vaske hænder
ECHA har vurderet risikoen i forhold til både hudkontakt, indtagelse og indånding. Selvom rapporten konkluderer en meget lav risiko, følger der også nogle anbefalinger med, og dem er det en god idé at følge, mener Jesper Gruvmark.

- ECHA rapporten anbefaler, at man husker almindelig hygiejne som at vaske hænder, efter at man har spillet, og inden man spiser, rense evt. sår og rifter, undgå at få granulat med indendørs samt at man undgår at sluge granulat. Vi vil anbefale, at man følger de råd, og vi vil også opdatere Miljøstyrelsens hjemmeside på baggrund af rapporten, siger han.

Miljøstyrelsen arbejder lige nu på en vejledning for kunstgræsbaner, der forventes at udkomme i år, og som tager højde for både miljø- og sundhedsaspekter.

> Se ECHA-rapporten " AN EVALUATION OF THE POSSIBLE HEALTH RISKS OF RECYCLED RUBBER GRANULES USED AS INFILL IN SYNTHETIC TURF SPORTS FIELDS "

Yderligere oplysninger:
AC-Tekniker Jesper Gruvmark, tlf. 72 54 44 61, e-mail: