Pas på miljøet når du vælger fritidsudstyr

31-03-2017
Biocider

Foråret lokker friluftsfolket ud i naturen, og mange starter sæsonen med at investere i tøj og udstyr, der beskytter mod lugt og bakterier. Men udstyret indeholder ofte unødig kemi, og forbrugerne har krav på at få at vide hvilke stoffer, der giver den antibakterielle virkning.

Trekkingsokker, undertrøjer eller håndklæder der ikke kommer til at lugte. Salget af antibakterielle produkter til friluftsfolket stiger i takt med, at foråret nærmer sig og flere og flere danskere skal ud og opleve naturen herhjemme eller i udlandet. Mange af de såkaldte hverdagsprodukter har fået en beskyttende behandling med et kemisk stof, der modvirker bakterier, mug eller svamp.

Hvis produkterne markedsføres som fx. ”lugtfrie”, ”anti-bakteriel”, ”anti-skimmel”, ”mugafvisende” eller lignende, fordi de er behandlet med de kemiske stoffer, der kaldes biocider, skal produkterne være mærket efter EU-biocidforordningen.

Det betyder, at forbrugerne skal have mulighed for at se, hvilke kemiske stoffer, der giver den konkrete antibakterielle effekt. Det gælder også, hvis der anvendes nano-materialer.

Flere og flere biocidbehandlede hverdagsprodukter som fx frilufts- eller sportstøj får betegnelser som lugtfrie, mugafvisende eller lignende. Men det er ikke altid lige let for at forbrugerne at gennemskue, hvad der giver den påståede effekt. Forbrugerne har imidlertid krav på at få oplyst via mærkningen, hvilke kemiske stoffer, der er anvendt til at forhindre fx svedlugt. Derfor opfordrer vi alle forbrugere til at tjekke mærkningen af denne type produkter inden køb, siger Charlotta Wallensten, funktionsleder i Miljøstyrelsens kontor for Pesticider og Biocider.

Risikoen ved at bruge for mange biocider er, at du både forurener miljøet, udsætter dig selv for et kemisk stof, der i mange tilfælde er overflødigt, og at der kan opstå problemer med resistens hos de mikroorganismer, som midlet virker på.

Forår med skærpede regler
Fra 1. marts i år er reglerne skærpet, så produkter, der markedsføres som antibakterielle, kun er lovlige, hvis der er brugt kemikalier (biocider), som er godkendt eller under vurdering til netop det konkrete formål.

Hvis produkterne ikke er mærket korrekt, kan forhandlere og producenter – efter 1. marts – blive tvunget til at tilbagekalde produktet. Kemikalieinspektionen under Miljøstyrelsen kontrollerer, at reglerne overholdes.

Der findes mange forskellige former for hverdagsprodukter, der er behandlet med de kemiske stoffer, der kaldes biocider. Og de nye krav gælder alle produkter, som er behandlet med biocider for at beskytte dem mod skadedyr, bakterier svampe eller andre uønskede organismer. Det kan være alt fra maling og tøj til badeforhæng og sko.

Eksempler på biocidbehandlede produkter:

  • Maling (og andre produkter til væg- og gulvbehandling) tilsat et stof, der beskytter mod bakterier og forrådnelse og dermed konserverer malingen for at forlænge holdbarheden.
  • Tøj, dyner og tæpper behandlet med et stof for at beskytte mod fx støv-mider og/eller mikrobiologiske angreb, som giver dårlig lugt.
  • Udendørstøj behandlet med et insektmiddel for at afskrække insekter.
  • Stikkontakter behandlet med et desinficerende stof for at beskytte mod overførsel af infektionssygdomme via bakterier.
  • Fodtøj behandlet med et stof for at beskytte mod lugt, der skyldes mikroorganismer.
  • Badeforhæng behandlet med et stof for undgå misfarvning og skader fra bakterier og mug.
  • Tastaturer behandlet med et desinficerende stof for at undgå belægning og lugt fra bakterier. 

Fakta: Hvad er et biocid?

Biocider er en betegnelse for produkter, der giver en kemisk beskyttelse af mennesker, dyr, vand, overflader, materialer eller produkter mod skadegørere som fx skadedyr, bakterier, svampe eller andre uønskede organismer. Biocider bruges fx til at forlænge et produkts holdbarhed, undgå lugtgener, forebygge råd, begrænse spredning af bakterier eller forebygge fysiske skader på materialer.

Yderligere oplysninger:

Charlotta Wallensten, funktionsleder, Pesticider og Biocider, tlf. 72 54 42 86, e-mail .