Landmænd får nu naturændringer direkte i indbakken

31-03-2017
Pressemeddelelse Landbrug Natur

Ny abonnementstjeneste giver landmænd direkte besked, hvis der sker ændringer i naturen på deres ejendomme. Det styrker kommunikationen mellem landmænd og miljømyndigheder.

PRESSEMEDDELELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREMINISTEREN 31.03.17

Naturpakken er med til at sikre danske landmænd hurtig besked, når kommunen foretager ændringer i registreringen af såkaldt § 3-beskyttet natur. Hvor landmændene før selv skulle logge på Miljøportalen og holde øje med evt. ændringer, så kommer ændringerne nu direkte i indbakken.

- Landmændene ønsker at passe godt på naturen. Den nye tjeneste gør det nemmere for landmændene at vide, hvor på deres grund de ikke kan pløje, fordi der er beskyttet natur, siger miljø-og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Det forventes, at rigtig mange lodsejere vil benytte ”Din Natur”, som ved slutbrugertesten er blevet godt modtaget af landbruget og kommunale naturmedarbejdere.

”Din Natur” er blevet udviklet som en del af udmøntningen af Naturpakke-initiativet ”Særligt beskyttet natur - naturbeskyttelseslovens § 3”. Her blev det besluttet at styrke informationen til lodsejere om § 3-beskyttet natur, herunder at gøre oplysninger om ændringer i registreringen af § 3-natur lettere tilgængelige og styrke kommunikationen mellem myndigheder og landmænd.

Aftaleparterne bag Naturpakken glæder sig over ”Din Natur”

- ”Din Natur” vil hjælpe landmændene til at passe på naturen – for man kan jo ikke passe på noget man ikke ved hvor er, siger Anni Matthiesen, naturordfører for Venstre.

-Landmænd skal forholde sig til mange ordninger og regler. Derfor er det rigtig godt, at vi har fået lavet dette værktøj, som gør det let for landmændene at vide, hvordan de skal pleje deres natur, siger Pia Adelsteen, miljøordfører for Dansk Folkeparti.

-”Din Natur” gør, at landmændene får en lettere hverdag med mere klar og brugbar viden, siger Carsten Bach, miljøordfører for Liberal Alliance.

-Det har været vigtigt for Det Konservative Folkeparti, at vi med Naturpakken aktivt går ind og beskytter naturen. Det nye IT-værktøj er en god og let måde at styrke informationen mellem landmand og kommunen, så landmanden er bedre rustet til at at beskytte  den særligt sårbare natur, siger Mette Abildgaard, miljøordfører for Det Konservative Folkeparti.

Din Natur er blevet udviklet af Danmarks Miljøportal for Miljøstyrelsen, i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, SEGES og kommunerne.

Fakta:

  • ”Din Natur” er blevet udviklet som en del af udmøntningen af Naturpakke-initiativet ”Særligt beskyttet natur – naturbeskyttelseslovens § 3”.
  • Den nye tjeneste ”Din Natur” består af en hjemmeside www.dinnatur.dk , hvor landmanden kan indtegne de arealer, som han ønsker at få besked om, når kommunen foretager en ændring i § 3-registreringen.
  • På hjemmesiden findes desuden generel information om naturbeskyttelseslovens § 3, herunder om den vejledende § 3-registrering.
  • Tjenesten vil i 2017 blive videreviklet med øget funktionalitet, bl.a. ift. forbedret muligheder for visualisering af ændringer i § 3-registreringen og lettere abonnementsoprettelse vha. eksisterende markkort.  

Yderligere oplysninger:

 Pressesekretær Malene Kristensen, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf. 22 13 08 34, e-mail:

Funktionsleder Simon Holm, Miljøstyrelsen: mobil: 41 72 16 05.