Ny sejr i kampen mod hormonforstyrrende stoffer

11-05-2017
Kemikalier

EU-Retten har i dag afgjort, at de danske myndigheder havde ret, da de nominerede ftalaten DEHP, som hormonforstyrrende i miljøet. Producenten havde sagsøgt EU for at vedtage beslutningen som hormonforstyrrende på baggrund af det danske forarbejde.

Ftalaten DEHP er hormonforstyrrende for miljøet – punktum. Det blev i dag slået fast i en afgørelse fra EU-Retten. Ftalater bruges især som blødgørere i plastprodukter som for eksempel sandaler, badeforhæng og vinylgulve.

Dommen falder, efter at den tjekkiske ftalatproducent DEZA havde forsøgt at udfordre en ellers enstemmig EU-beslutning om at optage ftalaten DEHP på EU's såkaldte Kandidatliste som hormonforstyrrende for miljøet.

Optagelsen fandt sted efter det danske forslag blev vedtaget i EU’s Medlemsstatsudvalg i december 2014. DEZA anlagde sag i marts 2015, og det er den sag, der nu er faldet dom i.

EU’s kandidatliste er en liste over særligt problematiske stoffer, og er et stort skridt på vejen til, at et stof kommer på EU’s godkendelsesliste, hvor virksomhederne skal have særlig godkendelse til at bruge stoffet. Danmark har længe arbejdet for at få DEHP optaget som hormonforstyrrende på Kandidatlisten, og stoffet er ikke kun hormonforstyrrende i miljøet. I Februar 2017 blev DEHP sammen med tre andre ftalater optaget på EU’s kandidatliste som hormonforstyrrende i mennesker – også på baggrund af et dansk forslag.

Yderligere oplysninger:
Funktionsleder Magnus Løfstedt, Miljøstyrelsen, tlf.: 72 54 42 92, e-mail: