Guldsjakalen er på spil igen

05-05-2017
Natur

Guldsjakalen er endnu engang konstateret i Danmark. En DNA analyse dokumenterer, at guldsjakalen har vist sin eksistens for tredje gang siden 2015.

(Foto: Colourbox)

Det var et nedlagt lam i Sønderjylland og en efterfølgende DNA analyse, som dokumenterede, at en guldsjakal har været på spil i sidste måned. Det er første gang, at det er konstateret, at en guldsjakal nedlægger et husdyr i Danmark. DNA-prøven blev taget i forbindelse med de prøver, som tages fra nedlagte husdyr til brug for erstatningsordning i forbindelse med ulve.

-Det er første gang, vi har oplevet, at guldsjakalen har nedlagt husdyr, og det er tredje gang, at vi har håndfaste beviser for guldsjakal i Danmark, siger Lasse Sehested Jensen, naturplanlægger i Miljøstyrelsen.

Guldsjakalen svarer størrelsesmæssigt til en ræv, men den er mere langbenet og har farvetegninger, som ligner ulvens. Den er af ukendte årsager begyndt en spredning nordpå i Europa i de senere år.

Vi har to fund af guldsjakal i Danmark, og der er også taget fotos med vildtkameraer, der viser guldsjakal. Den første blev påkørt i Karup i 2015, mens den anden blev nedlagt ved en ræveregulering i Thorsminde i Vestjylland i februar 2017.

Guldsjakal kan kendes fra ræv på, at guldsjakalen er lidt større og lidt højere end ræven og har en forholdsvis kortere hale end ræv. Af den samlede længde fra snude til halespids udgør halen 30-40 procent hos ræv og 20-25 procent hos guldsjakal. Guldsjakalens halespids er sort, mens halespidsen hos ræve oftest er lys.

Læs mere om guldsjakalen