Flere strande får top-karakter

23-05-2017
Vandmiljø

890 danske badestrande får kvalitetsmærket ”excellent” i EU's nye badevandsrapport.

Bounty. Sandstrand ved Rørvig på Sjællands nordkyst. Foto: Tobias Markussen.

Når sommervarmen rammer Danmark, skal vandhunde og badedyr ikke bevæge sig langt for at finde en hvid strand med svalende badevand.

Det fremgår af EU's badevandsrapport, der er baseret på vandprøver indsamlet i løbet af 2016 af kommunerne ved kyster og søer.

890 ud af i alt 1036 danske strande opnår den bedste karakter.  Det er ni flere end sidste år og svarer til, at 86 procent af alle Danmarks strande får topkarakteren ”excellent”. 111 strande får karakteren ”god” eller ”tilfredsstillende”, mens otte strande klassificeres med ”ringe” badevandskvalitet. 

- Danmark kan måske ikke prale af det mest stabile sommervejr, men til gengæld er vi en regulær badevands-supermagt målt på vandkvaliteten ved kysterne. Man er stort set garanteret en fantastisk badeoplevelse, uanset hvor i landet man er, siger kontorchef Rasmus Moes fra Miljøstyrelsen.

Antallet af strande med bedste badevandskvalitet er steget støt fra 801 til 890 i perioden 2013 til 2016. I samme periode er antallet af strande med ringe kvalitet faldet fra 19 til 8.

EU vurderer badevandets kvalitet ud fra, om der er bakterier af typen enterokokker eller E. coli i vandet. Når der findes bakterier af denne type skyldes det oftest, at der er løbet spildevand ud.  Men det er også sket, at fugle har forurenet vandet omkring sandrevler og småøer.

Se badevandsrapporten og kortet med badestrandene