01-06-2017
Kemikalier

Fra i dag er det ulovligt at sælge produkter med de gamle, orange faremærker. Se, hvad de gældende faremærker betyder her.

Fra 1. juni 2017 er det forbudt at sælge produkter med forældede orange faremærker. De nye rød-hvide faremærker har allerede eksisteret i flere år, men i en overgangsperiode har det været tilladt for forhandlerne at sælge ud af produkter med gammel faremærkning.

Som forbruger er det vigtigt at sætte sig ind i, hvad faremærkningen betyder, mener biolog Trine Thorup Andersen fra Miljøstyrelsens Kemikalieenhed.

- Sundhedsfare, brandfare, ætsning og lignende ubehageligheder kan det af åbenlyse grunde være problematisk at overse. Så for ens egen skyld anbefaler vi, at man er opmærksom på produkternes faremærkning, siger hun.

Duer verden over
Farmærkningen fortæller, hvilke farer der er tale om, og hvordan man bruger og opbevarer et faremærket produkt sikkert. Det skal helst kunne forstås af alle, og det er også grunden til de nye faremærker.

- De rød-hvide faremærker bruges nu i hele EU og i store dele af resten af verden. De er netop udviklet for, at man på globalt plan er enige om, hvornår et kemikalie er farligt, og så man vil møde samme faremærkning på kemikalier, uanset om man bor i Danmark, Mexico eller Australien, fortæller Trine Thorup Andersen.

> Læs mere om de nye faremærker

Yderligere oplysninger:
Biolog Trine Thorup Andersen, tlf. 72 54 41 27, email: