Plankton blomstrer i Limfjorden

26-06-2017

Vandet i dele af Limfjorden kan for tiden være selvlysende. Fænomenet kaldes morild og skyldes en lille alge, der i år blomstrer tidligere end normalt.

Alger
Morild-alger fotograferet i dagslys fra havovervågningsskibet Limgrim. Foto: MST.

I Limfjorden, Risgårde Bredning og Bjørnsholm Bugt, kan man lige nu se en stor planktonopblomstring af en mikroskopisk flagellat, Noctiluca scintillans, som om dagen farver vandet rødbrunt. Om natten kan samme alge få vandet til at lyse op som såkaldt morild. Normalt sker algeopblomstringen først fra august til september.

Algen producerer ikke giftstoffer, og man kan derfor godt bade, selvom algerne blomstrer. Man skal dog være opmærksom på, at der i forbindelse med opblomstringen kan være et forøget antal bakterier i vandet. Et klassisk råd er derfor kun at bade, hvis man kan se bunden, når man står i vand til knæene.

Hvert år har vi i Danmark flere plankton opblomstringer hen over foråret, sommeren og efteråret. Dette skyldes en årlig cyklus for forskellige mikroskopiske planter og dyr, som helt naturligt kan forekomme i så massive mængder, at de kan ses med det blotte øje og farver vandet grønt, gult eller rødbrunt.

Noctiluca scintillans hører til en stor algefamilie kaldet Furealger, og arten har en karakteristisk stor flagel. Flagellen bruges af Noctiluca scintillans til at fange andre planktonorganismer og til bevægelse. Noctiluca er således ikke en alge, der danner energi fra sollyset, men lever af spise andre planktoniske organismer.

Som noget helt specielt udsender Noctiluca scintillans lysglimt, når den bliver fysisk stresset. For eksempel hvis man slår i vandet. Dette kaldes som sagt morild og kan ved mørk nattetide give fantastiske lysoplevelser, når en opblomstring af udsender blåt lys i korte glimt. Man ved ikke hvorfor Noctiluca udsender disse lysglimt. Der er teorier om, at det er en slags forsvarsmekanisme.