Gode nyheder til den elektriske børnefamilie

20-06-2017
Kemikalier Borger

De danske børnefamilier er storforbrugere af spillekonsoller, tablets og elektriske tandbørster, og det er netop nogle af disse produkter, som Miljøstyrelsens kemikalieinspektion har kontrolleret 51 af. Kontrollen viser, at importørerne generelt overholder reglerne for problematiske stoffer.

Miljøstyrelsen har kontrolleret, om danske importører af elektroniske og elektriske produkter overholder reglerne om indhold af tungmetaller, bromerede flammehæmmere og frigivelse af nikkel.

Kontrollen viste, at reglerne generelt var overholdt, men at der var mindre overtrædelser af grænseværdien for indhold af bly. Her havde 10 produkter komponenter med bagatelagtige overtrædelser, mens der var to produkter med overtrædelser, som blev fundet så alvorlige, at Kemikalieinspektionen indskærpede et salgsstop af en højtaler og et glattejern.

Ingen af de 12 produkter udgør dog nogen sundhedsrisiko for forbrugerne, da de blyholdige komponenter er fundet inde i produkterne, og derfor ikke kommer i nærkontakt med forbrugerne.

”Det er overordnet set et rigtigt positivt resultat, som tyder på, at importørerne generelt overholder reglerne for farlige stoffer i elektriske og elektroniske produkter, og det giver et vigtigt fingerpeg om, at børnefamilier kan føle sig trygge, når de skal købe elektriske og elektroniske produkter hos danske importører,” siger Jane Pedersen, funktionsleder i Kemikalieinspektionen.

Fakta om kontrollen:

51 produkter af følgende typer er testet:

6 HDMI og video kabler

6 Elkedler

5 Brødristere & toastere

4 Mobiler

4 Højtalere

4 Føntørrere/hårtørrere

3 Bærbare computere

3 Lamper

2 Glattejern

2 Tablets

2 Tilbehør til spillekonsol: Spillecontrollere

2 LED TV

2 El-tandbørster

1 Spillekonsol

1 Tilbehør til spillekonsol: Spillecontroller oplader

1 Epilator

1 El-neglefil

1 Badevægt

1 Stavblender

Kemikalieinspektionens seneste kontrol er en del af Børnekemipakken. Den har kørt i perioden 2013-2016 som en del af en tværministeriel indsats, hvor der har været afsat 20 mio. kr. til at øge informationen og skærpe kontrollen med forbrugerprodukter, der retter sig mod børn og ufødte samt unge under 14 år.

Miljøstyrelsen har i perioden udført 14 forskellige kontroller på forbrugerprodukter rettet mod børn og unge, fx vedrørende ftalater i legetøj og småbørnsartikler af blød plast, ulovlig kemi i fingermaling og kemiske stoffer i børnesko.

Miljøstyrelsen har i perioden udført fem kortlægningsprojekter om problematiske stoffer i produkter til børn, fx vedrørende allergifremkaldende stoffer i legetøj og kosmetik samt børn og unges brug af elektronik samt kosmetik. Miljøstyrelsen har også lavet informationskampagner om reglerne for legetøj, tekstiler, elektronik og kosmetik i samme periode. 

Læs mere om Børnekemipakken her