Dine madrester kan blive til gødning på markerne

16-06-2017
Affald Borger

Ny viden gør det muligt for danske mælkebønder at bruge behandlet madaffald som gødning på markerne.

Fra jord til bord – til jord igen. Mejeriforeningen åbner nu for, at Arlas landmænd og andre danske mælkebønder kan bruge danskernes behandlede madaffald som gødning på markerne. Det sker på baggrund af en rapport, som Miljøstyrelsen har udarbejdet i samarbejde med Arla og Mejeriforeningen.

Dermed kan madaffaldet bidrage til væksten hos de planter, malkekøerne spiser – og være med til at sende frisk mælk tilbage til forbrugerne.

Mejeriforeningen repræsenterer mejerier i Danmark med Arla som det største medlem. Alene Arlas 2800 danske bønder dyrker omkring 10 % af Danmarks samlede areal – et område, der er cirka 50 gange så stort som Københavns Kommune.

Kredsløb uden kompromis
Når danskerne smider madaffald ud, kommer det til et biogasanlæg. Her vil madaffaldet blive til biogas, der kan give el- og varmeenergi, samt en masse kaldet biopulp. Biopulpen kan landmændene bruge som gødning.

Arla-bønderne har hidtil ikke måttet bruge madaffald fra husholdningerne som gødning. Den nye rapport fra Miljøstyrelsen dokumenterer kvalitet og sporbarhed i gødningen fra madaffald, og det har givet Arla tillid til, at gødningen kan bruges uden at gå på kompromis med virksomhedens kvalitetskrav.

> Løs mere i rapporten "Kildesorteret organisk dagrenovation til biogasanlæg"

Yderligere oplysninger:
> Dyrlæge Linda Bagge, tlf. 72 54 41 56, email: