Hvad er symbolet på papir?

13-01-2017
Pressemeddelelse Borger Affald Grøn virksomhed

En jungle af forskellige symboler møder danskerne, når de sorterer affald rundt om i landet. Men nu lanceres et fælles system for farver og ikoner, der tilbydes til brug på affaldsspande og containere. Det vil gøre det nemmere at sortere affald til genanvendelse.

Én række farver og ikoner skal hjælpe dig med at sortere affald i de rigtige beholdere derhjemme, mens andre farver og ikoner møder dig i sommerhuset. Der er et tredje system hjemme hos dine forældre og et fjerde, når I besøger svigerfamilien.

Det kan give forvirring, når man som borger møder forskellige billeder på det samme rundt om i landet. Men nu har Miljøstyrelsen, KL og Dansk Affaldsforening udviklet et system, der tilbydes til brug på affaldsspande og containere i hele landet.

"Det vil gøre det nemmere for danskerne at sortere affald og føre til, at vi får genanvendt mere til gavn for miljøet og økonomien. Det kan være overraskende komplekst at udvikle noget enkelt, som kan bruges til mange forskellige sorteringssystemer, men det er lykkedes rigtig godt," siger vicedirektør Claus Torp fra Miljøstyrelsen.

Mere end halvdelen af kommunerne og 2000 borgere har deltaget i udviklingen af den nye løsning, og i KL ser formand for Teknik- og Miljøudvalget Jørn Pedersen frem til, at det bliver rullet ud:

”Vi har udviklet det fælles system i en stor samskabelsesproces for at nå frem til en løsning, der er så brugbar og letforståelig som muligt. Det fælles system kan anvendes på tværs af husstande, virksomheder og offentlige rum, og gør det nemmere for borgerne at sortere affaldet, da de i fremtiden vil møde samme tegn overalt. Det vil hjælpe os med at få maksimal værdi ud af ressourcerne og nå målet om 50 pct. genanvendelse af husholdningsaffaldet i 2022. Jeg håber, at mange kommuner vil tilslutte sig systemet løbende i takt med, at det passer med deres affaldsplaner,” siger Jørn Pedersen.

I Dansk Affaldsforening, der repræsenterer affaldsselskaber, udtaler direktør Jacob Hartvig Simonsen:

"Vi er interesseret i at skabe løsninger til gavn for borgerne, og det synes jeg virkelig, at vi har opnået her. Når vi taler med borgerne, ønsker de sig alle en fælles løsning. Det er frivilligt, om man vil bruge det nye system, men det ville være meget hensigtsmæssigt hvis alle på sigt kommer med på vognen. Jeg ved, at flere har set frem til i dag, så de kan tage den nye løsning i brug så hurtigt som muligt."

Udviklerne af den nye løsning forventer, at det vil være udbredt til omkring halvdelen af de danske husstande i løbet af de næste fem år.

> Se de nye piktogrammer

Yderligere oplysninger:
Miljøstyrelsen: Pressemedarbejder Jakob Volf, tlf. 72 54 44 50, email:
KL: Projektleder Trine Iversen, tlf. 33 70 37 48, email: eller KL’s pressevagt, tlf. 33 70 33 33
DAF: Direktør Jacob Hartvig Simonsen, tlf. 22 51 66 61, email:
Vedr. borgerinddragelse i fbm. projektet: Lotte Nystrup Lund, FUTU, tlf. 42 80 18 66, email:

Fakta: Fælles løsning for affaldspiktogrammer

  • I dag lanceres en serie piktogrammer, der skal gøre det nemmere for borgerne at sortere affald til genanvendelse. Piktogrammerne bliver tilgængelige for kommuner, affaldsselskaber og virksomheder i hele landet.
  • Det er frivilligt, om man vil bruge det nye system, men projektet har fået positiv respons, og udviklerne forventer, at det vil være udbredt til omkring halvdelen af de danske husstande i løbet af de næste fem år.
  • Det nye system vil typisk blive indført i forbindelse med, at affaldsspande og containere skal skiftes ud på grund af slid, eller fordi man indfører nye sorteringssystemer.
  • I Roskilde, Odense og Nyborg har kommunerne allerede besluttet at indføre det nye system, når de i den kommende tid ruller nye sorteringsordninger ud til borgerne.
    Kilde: KL og Dansk Affaldsforening