Invasive kæledyr afleveres i store mængder

13-02-2017
Natur

Mange danskere afleverer deres invasive kæledyr til de virksomheder og foreninger, som Miljøstyrelsen har aftale med. Der er f.eks. afleveret over 300 sumpskildpadder på et halvt år.

Foto: Sumpskildpadder Hjælp & Adoption Forening

Over 300 terrapin sumpskildpadder, 38.000 signalkrebs og fire muntjakker (hjorte) er afleveret til institutioner og foreninger, efter det blev ulovligt at holde, avle eller handle med 37 forskellige invasive dyre-og plantearter i EU i august sidste år. I Danmark findes 12 af arterne i naturen.

-Det er et fint resultat, når man tænker på, at dyrene i værste fald kunne være sat ud i naturen, hvor de kan gøre stor skade. Det er meget vigtigt, at folk aldrig sætter deres kæledyr ud i naturen, men kommer af med dem på en ansvarlig måde, hvis de ikke kan have dem mere, siger Helene Nyegaard Hvid, biolog i Miljøstyrelsen og fortsætter:

- Når nu videresalg af nogle kæledyr er blevet forbudt, vil vi gerne medvirke til at sikre, at de ikke kommer ud i naturen. Vores hovedformål er jo netop at forhindre, at skadelige invasive dyr og planter spreder sig i naturen og udkonkurrerer oprindelige arter.

Miljøstyrelsen har indgået aftale med syv virksomheder og foreninger, som vil sikre, at dyrene enten opbevares forsvarligt, indtil de dør af naturlige årsager – eller bliver aflivet på en dyreværnsmæssig forsvarlig måde.

Man må gerne beholde sit invasive kæledyr, indtil det dør, bare man sikrer, at det ikke undslipper til naturen eller formerer sig. Det er også lovligt at fange f.eks. signalkrebs, bringe dem hjem og spise dem.

Miljøstyrelsen har gang i flere tiltag for at skabe fokus på de invasive arter i naturen.

Læs mere om invasive arter her, og hvad du kan gøre:

Følgende har fået indleveret invasive arter siden august 2016:

Knuthenborg Safaripark: Fire muntjakker

Feriepark Jesperhus i Nykøbing Mors: 10 sumpskildpadder

AQUA Akvarium & Dyrepark i Silkeborg: 38.000 signalkrebs og 82 sumpskildpadder

Sumpskildpadder Hjælp & Adoption Forening: 214 sumpskildpadder af arten terrapin.