Hjemmelavet legetøjs-slim – er det farligt?

20-12-2017
Kemikalier Borger

YouTube, Instagram og flere andre medier byder på mange opskrifter og videoer af hjemmelavet slim. Børn finder det afslappende at lege med, og sjovt at lave slimen selv. Men Miljøstyrelsen anbefaler, at du ikke kaster dine børn ud i gør-det-selv opskrifter med ingredienser, som er tiltænkt andre formål.

Foto: Colourbox

Der er masser af opskrifter på nettet på børne-dillen: hjemmelavet slim. ”Hvordan laver man slim?” er ifølge dr.dk danskernes tredje mest googlede spørgsmål i 2017. Hjemmelavet slim er med andre ord populært. Men det er vigtigt at være varsom. Nogle opskrifter indeholder f.eks. barberskum og lim. Dét er materialer, som ikke er beregnet til længerevarende hudkontakt. F.eks. skal lim naturligvis være sikkert at bruge som lim, men det er ikke nødvendigvis sikkert som ingrediens i slim, som børn bruger som legetøj og dermed formentlig har langt større kontakt med. Dette gør sig gældende for flere af de materialer, som indgår i de forskellige slim-opskrifter.

Derfor anbefaler Miljøstyrelsen, at du kun bruger produkter i de sammenhænge, de er tiltænkt, og at du generelt bruger din sunde fornuft. Hjemmelavet slim er ikke vurderet i forhold til de sundheds- og sikkerhedskrav, der gælder for legetøj i EU.

Irritation og allergi

Børn er mere følsomme over for kemikaliepåvirkning end voksne, og hvis du blander forskellige kemiske produkter for at lave hjemmelavet slim, kan det ikke udelukkes, at der kan opstå uønskede virkninger ved hudkontakt, som f.eks. irritation eller allergiske reaktioner.

Hvis du gerne vil lave slim selv, så anbefaler Miljøstyrelsen, at du køber et færdigt sæt med ingredienser, hvor man eksempelvis kun skal tilsætte vand. Et færdigt sæt skal nemlig være vurderet til den anvendelse, det er tiltænkt.

Læs flere tips om køb og brug af slim her

Yderligere information:

Bettina Ørsnes Larsen, Tlf. 22 35 00 48, E-mail: