Malaysiere vil producere fisk med dansk teknologi

19-04-2017
Grøn virksomhed

Danmark og Malaysia indgik sidste år en samarbejdsaftale om akvakultur og landbrug. Nu kommer en malaysisk delegation til landet for se på danske teknologiløsninger, som kan hjælpe Malaysia til at producere flere fisk med mindre miljøbelastning

Gæsterne fra Malaysia besøger i dag bl.a. Miljø- og Fødevareministeriet. Foto: MST

I dag og de næste to dage får flere danske producenter af akvakulturteknologi besøg fra Malaysia. Det drejer sig som en gruppe erhvervsfolk og myndighedsrepræsentanter, som gerne vil se nogle af de avancerede miljøteknologiske løsninger som findes i akvakultursektoren i Danmark.

Baggrunden for besøget er, at Miljø-og Fødevareministeriet i Danmark og det Malaysiske Landbrugsministerium i 2016 indgik en samarbejdsaftale (Memorandum of Understanding), der vedrører akvakultur og landbrug.

I foråret 2016 blev gennemført et ministerbesøg og eksportfremstød med danske virksomheder i Malaysia og øvrige asiatiske lande, hvor akvakultur var et væsentligt element. Eksportfremstødet har allerede ført til flere samarbejder mellem virksomheder i de to lande.

Forventer at tredoble produktion

Danske virksomheder er førende på f.eks. produktion af pumper, filtre, foderteknologi og måleudstyr – alt sammen teknologi som Malaysia har brug for, hvis de skal lykkes med at omstille landet traditionelle og miljøbelastende dambrugssektor. Akvakulturbranchen i Malaysia producerede i 2015 opdrætsfisk for 4,8 mia. kroner svarende til 530.000 tons og produktionen ventes tredoblet inden for får år. Derfor har de brug for dansk teknologi, som kan sikre mindre spild, højere dyrevelfærd og ikke mindst lavere belastning af natur og miljø.

Delegationen fra Malaysia skal bl.a. besøge Sashimi Royal i Hanstholm, som er et såkaldt fyrtårnsprojekt støttet af MUDP (Miljøteknologisk Udviklings og Demonstrations Program). Sashimi Royal har etableret et havbrug på land, som genbruger vandet og forurener langt mindre end traditionelle havbrug på havet. Desuden skal malaysierne besøge virksomheden Danish Salmon, som ligeledes bruger avanceret miljøteknologi i deres fiskeproduktion.

Ud over akvakultur er og kvæg- og foderproduktion på programmet.

Yderligere information:

Michael Rasmussen, Senior Advisor i Miljøstyrelsen, tlf. 25 52 85 77, e-mail: