Hver tredje tager fejl af holdbarhedsdatoer

05-04-2017
Borger Affald

Trods afgørende forskel tror én ud af tre danskere, at "Bedst før" og "Sidste anvendelsesdato" betyder det samme. Ny app og kampagne skal oplyse danskerne og fremme kampen mod madspild.

Når der står "Sidste anvendelsesdato" på din mad, så skal maden altid smides ud efter den dato. Men står der "Bedst før" eller "Mindst holdbar til", kan maden også bruges efter datoen, hvis bare den lugter og smager fint.

Problemet er, at mange danskere har svært ved at kende forskel på de to betydninger. Faktisk tror hver tredje dansker, at "Sidste anvendelsesdato" og "Bedst før" betyder det samme, viser en ny undersøgelse foretaget for Forbrugerrådet Tænk i samarbejde med Stop Spild af Mad og Landbrug & Fødevarer.

Mindre madspild – større fødevaresikkerhed
Det fører til et stort madspild, hvis man automatisk smider mad ud, når det overskrider 'Bedst før'-datoen. Omvendt kan der være en sundhedsrisiko, hvis man spiser for eksempel kødpålæg, der har overskredet sidste anvendelsesdato.

For at fremme både fødevaresikkerhed og kampen mod madspild relanceres Tjek Datoen-kampagnen og samtidig en forbedret version af madspilds-appen For Resten, der ud over resteopskrifter nu også fortæller om forskellen på datomærkninger.

En ny version af For Resten appen kan fra i dag downloades gratis fra Google Play eller App Store.

> Læs mere om holdbarhedsdatoer i Fødevarestyrelsens Tjek Datoen-kampagne .

Yderligere oplysninger:
AC-tekniker Emilie Mille Müller, tlf. 72 54 42 80, email:

Fakta: Holdbarhedsdatoer
Forbrugerrådet Tænk har i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og foreningen Stop Spild af Mad fået gennemført en spørgeundersøgelse blandt 1180 danskere om holdbarhed og madspild. Undersøgelsen viser blandt andet:

  • 32 % svarer, at "Sidste anvendelsesdato" betyder det samme som "Bedst før" (det gør det ikke).
  • 44 % svarer, at "Bedst før" ikke betyder det samme som "Mindst holdbar til" (det gør det).
  • 55 % svarer, at "Jeg glemmer at "rydde op" i køleskabet og i fryseren" er én af de tre største hindringer for, at de undgår madspild.
  • 85 % svarer, at de spiser madvarer, som virker i orden, selvom "Bedst før"-datoen er overskredet.
  • 74 % svarer, at de spiser madvarer, som virker i orden, selvom "Sidste anvendelsesdato" er overskredet (dette kan udgøre en sundhedsrisiko).