Eksport af dansk affaldsteknologi skal boostes

19-04-2017
Pressemeddelelse Affald Grøn virksomhed

Den danske affaldsbranche samles nu om at øge eksporten. Samtidig sættes for første gang præcise tal på den danske eksport af affaldsteknologi.

I mange lande hober affaldet sig op på lossepladser og i miljøet. Danmark er førende på flere af de nødvendige affaldsløsninger. Nu samles den danske affaldsbranche for første gang om en fælles eksportindsats. Samtidig viser en ny statistik for området, at Danmark eksporterer affaldsteknologi for ca. 4 mia. kr.

- Det er glimrende, at branchen finder sammen om en fælles eksportindsats, for det virker oplagt, at dansk affaldsteknologi kan bidrage til at løse et globalt miljøproblem og samtidig skabe vækst og arbejdspladser herhjemme. Vi har været med i forberedelsen og vil fortsat støtte den nye indsats fra affaldsbranchen, siger Miljøstyrelsens vicedirektør Claus Torp.

Kickstart i dag
Som et første skridt har Miljøstyrelsen fået udarbejdet analysen "Vejen til øget eksport af dansk affaldsteknologi" , der bl.a. anbefaler at etablere et netværk af eksportorienterede affaldsvirksomheder. Det ønske er allerede blevet hørt af affaldsorganisationen DAKOFA, der har stået for at udarbejde analysen.

- Vi har haft en rigtig god proces, hvor vi har fået branchen i tale, og vi vil gøre vores til at give analysens anbefalinger luft under vingerne. Anbefaling nummer ét er et eksportnetværk. Det kickstarter vi på en eksportevent allerede i dag. Vi er også ved at kortlægge, hvad de mange danske affaldsvirksomheder kan og vil i forhold til en stærk samlet indsats, siger DAKOFA-direktør Ole Morten Petersen.

Analysen om eksport af affaldsteknologi og den nye eksportstatistik er netop udgivet på Miljøstyrelsens hjemmeside .

Yderligere oplysninger:
Miljøstyrelsen: Pressemedarbejder Jakob Volf, tlf. 72 54 44 50, e-mail:
Søren Freil, AC-tekniker, tlf. 40 85 64 33, e-mail: ,
Lotte Kau Andersen, AC-tekniker e-mail:
DAKOFA: Ole Morten Petersen, Direktør, , tlf. 32 96 90 22

Fakta: Dansk affaldseksport
Miljøstyrelsen har for første gang fået udarbejdet en statistik, der sætter præcise tal på den danske affaldseksport, baseret på varekoder. Statistikken viser, at:

  • Danmark eksporterer affaldsteknologi for ca. 4. mia. kr. om året.
  • Danmark eksporterer affald og sekundære råvarer for ca. 4,7 mia. om året. Andre lande køber affald og sekundære råvarer (sorteret/behandlet affald) fra Danmark for at udnytte værdierne i det.
  • Den samlede eksport fra affalds- og ressourcesektoren er således på ca. 8,7 mia. kr.

Kilde: "Opgørelse af den danske eksport fra affalds- og ressourcesektoren" , Miljøstyrelsen 2017.