Nikkelallergikere skal beskyttes bedre

19-09-2016
Borger Kemikalier

Flere end 300.000 danskere lider af allergi over for nikkel, viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen. Derfor skal der nu ses nærmere på, om branchen overholder de gældende regler, eller om der er brug for at skærpe EU-reglerne for afgivelse af nikkel.

Omkring 10 procent af danske kvinder og én procent af danske mænd lider af allergi over for nikkel, som i langt de fleste tilfælde er udløst ved brug af øreringe. Det viser en ny undersøgelse, som Miljøstyrelsen har lavet i samarbejde med Videncenter for Allergi. 

De hyppigste årsager til udvikling af nikkelallergi hos kvinder er øreringe efterfulgt af knapper, armbåndsure, andre smykker, lynlåse og bæltespænder. De hyppigste årsager til udvikling af nikkelallergi hos mænd er armbåndsure og bæltespænder efterfulgt af briller, smykker, knapper og nøgler. 

Kemikalieinspektionen rykker ud

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion gennemfører løbende tilsyn hos både producenter, leverandører og forhandlere af forbrugerprodukter for at kontrollere indhold af kemiske stoffer, og om de overholder reglerne i kemikalielovgivningen. I løbet af sommeren har inspektionen blandt andet indsamlet smykker fra en række butikker, som nu skal tjekkes for indhold af nikkel. 

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion forventer at være klar med resultater fra tilsynet i løbet af efteråret. Opfølgningen her på vil afhænge af resultatet af undersøgelsen.

Læs rapporten her .

Yderligere oplysninger:

Funktionsleder i Miljøstyrelsen Elisabeth Paludan, tlf.: 72 54 4584

Fakta

  • Miljøstyrelsen har i samarbejde med Videncenter for Allergi lavet en undersøgelse, som har set på årsager til nikkelallergi samt udbredelsen af nikkelallergi i Danmark og EU. Undersøgelsen tager udgangspunkt i en spørgeskemaundersøgelse, hvor mere end 500 registrerede nikkelallergikere i Danmark blandt andet er blevet spurgt til, hvilke genstande, der har forårsaget nikkelallergi hos patienterne.
  • Den største hyppighed af nikkelallergi ses hos yngre kvinder, mens hyppigheden er væsentligt lavere hos mænd. Forekomsten af nikkelallergi i EU vurderes generelt at ligge mellem 8-18 procent af befolkningen.
  • I 2001 blev der indført EU regler for, hvor meget nikkel der må frigives fra produkter, der er i længerevarende kontakt med huden. Selv om der er konstateret et betragteligt fald i forekomsten af nikkelallergi efter introduktionen af EU regler, er forekomsten dog stadig høj, særligt hos de yngre kvinder.