Virksomheder skal registrere kemi i importvarer nu

31-10-2016
Kemikalier

I en ny kampagne opfordrer Miljøstyrelsen danske virksomheder til at registrere kemien i deres importerede varer. Er de kemiske stoffer ikke registreret i tide, bliver varerne ulovlige at sælge.

Miljøstyrelsen opfordrer nu alle danske virksomheder, der importerer kemiske stoffer i en samlet mængde på over 1 ton om året fra lande uden for EU, til at sætte et stort kryds i kalenderen ud for den 31. maj 2018. Denne dato er nemlig sidste frist for den endelige registrering af kemiske stoffer i en lang række varer – fra lim, lak og maling til blækket i kuglepenne og væsken i vådservietter. Mængdegrænsen på 1 ton om året gælder ikke selve varerne, men den samlede mængde af det kemiske stof, der indgår i varerne.

Hold godt øje med fristerne

F risten den 31. maj 2018 gælder kun for virksomheder, der allerede har forhåndsregistreret de kemiske stoffer. I mporterer en virksomhed mere end 1 ton om året af et registreringspligtigt stof, som ikke er forhåndsregistreret, så skal stoffet registreres omgående. Hvis en virksomhed derimod vil begynde ny import af varer, der indeholder stoffet i en samlet mængde på mindre end 100 tons om året, så kan virksomheden forhåndsregistrere stoffet inden for de første 6 måneder og derved få fristen udskudt til den 31. maj 2018.

 De fleste danske virksomheder har godt styr på reglerne, så denne kampagne er tænkt som en hjælpende hånd til de virksomheder, som ikke er opmærksomme på, at de har pligt til at registrere kemien i deres importerede varer. De skal også vide, at arbejdet med at registrere stofferne kan tage meget lang tid, og at det derfor haster med at komme i gang ”, siger Sidsel Dyekjær fra Miljøstyrelsens REACH-Helpdesk.

Læs mere om reglerne på RegistrerKemien.dk .