Hver fjerde bil bortskaffes på ulovlig vis til skade for miljøet

24-10-2016
Pressemeddelelse Borger Affald

Mange ved ikke, at de risikerer at blive en del af noget ulovligt, når de afleverer deres bil til skrot, da flere ophuggere ikke er miljøgodkendt til at tage imod skrotbiler

Hver fjerde bil bortskaffes på ulovlig vis til skade for miljøet. Det viser en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen. Det skal der gøres noget ved, og derfor lancerer Miljøstyrelsen kampagnen Skrot-uvidenheden.nu , der skal gøre bilejere opmærksomme på, at de kan risikere at blive en del af noget ulovligt, hvis de ikke afleverer skrotbilen til en miljøcertificeret godkendt autoophugger.

- Der er kedelige miljømæssige konsekvenser ved at skrotte en bil forkert. De brodne kar i autobranchen påstår, at de behandler bilerne miljømæssigt korrekt, selvom det langt fra er tilfældet. Derfor er der brug for viden om, hvordan man kan sikre sig mod at aflevere sin skrotbil til ulovlig ophugning. Det skal kampagnen Skrot-uvidenheden.nu gøre danskerne opmærksom på , siger vicedirektør i Miljøstyrelsen Claus Torp.

Problematiske stoffer kan ende i miljøet

Når biler skrottes ulovligt, bliver problematiske stoffer som olie, bremsevæske m.m. i værste fald hældt i nærmeste afløb til skade for miljøet. Samtidig er der risikofor, at bilerne eksporteres til en tvivlsom skæbne i udlandet eller efterlades i vejkanter eller andre uheldige steder.

- Afleverer du din bil til en ikke-godkendt ophugger, er der risiko for, at det fører til forurening af miljøet med olie, benzin, bly eller svovlsyre. Og så er det tilmed ulovligt. Hvis bilen derimod bliver afleveret til en godkendt ophugger, bliver bilens materialer genanvendt til nye biler, og du undgår at belaste miljøet , siger Claus Torp

Kom til 'dissektion' af skrotbiler

Mandag den 24. oktober lancerer Miljøstyrelsen kampagnen Skrot-uvidenheden.nu , som sætter fokus på uforsvarlig skrotning af biler.

I Odense, Aarhus og København kan du i uge 43 opleve biler blive dissekeret og tømt for problematiske stoffer og væsker, som kan skade miljøet, og høre om de miljømæssige konsekvenser ved forkert håndtering.

Tid og sted:

Du kan opleve en skrot-dissektioner følgende steder:

  • Odense, Flakhaven, tirsdag den 25. oktober kl. 13 – 17
  • Aarhus, Bispetorvet, torsdag den 27. oktober kl. 13 – 17
  • København, Rådhuspladsen, fredag den 28. oktober kl. 11 – 15

Læs mere om kampagnen på skrot-uvidenheden.nu .

Yderligere oplysninger:

Pressemedarbejder i Miljøstyrelsen Camilla Dudeck, tlf.: 23 98 41 78, e-mail:

Miljøstyrelsen Cecilie Spanner Rydeng, tlf.: 72 54 41 51, e-mail: