Danmark vil rense spildevand i Chicago

28-11-2016

Støtte til opførelse af et nyt renseanlæg i USA, der skal vise dansk vandteknologi og trække investorer til.

Glenbard Wastewater Facility i Chicago. Foto: Google Maps.

Danske skattekroner bliver nu ledt direkte ud til amerikanske kloakker. Men de skulle gerne komme tilbage igen mange gange. I form af millionordrer og nye danske arbejdspladser. 

Det er målet med et nyt projekt, hvor danske vand-virksomheder skal opgradere et amerikansk renseanlæg i millionbyen Chicago. Det skal ske med dansk teknologi og med støtte fra Miljø- og Fødevareministeriets miljøteknologiske udviklingsmidler (MUDP) på i alt 10 mio. kr.

Renseanlægget i Chicago vil herefter være en fuldskala model for, hvad dansk vandteknologi kan byde på: Ikke bare effektiv rensning, men bæredygtig rensning, der producerer mere energi, end det bruger.

”Anlægget skal være reklamesøjle for Danmark. Her kan amerikanerne komme at se, at det er rigtigt, hvad de har læst i fagbladene om dansk vandteknologi. Amerikanerne har simpelthen svært ved at tro på, at vi kan lave energineutrale rensningsanlæg. Nu kan vi vise dem, at danske løsninger virker på amerikanske anlæg. Og få ordrer hjem til danske virksomheder,” siger vicedirektør Mads Leth-Petersen, SVANA-Vand.

90 mio. kr. koster opgraderingen af anlægget i Chicago, der hedder: Glenbard Wastewater Facility. Valget er faldet på Chicago, fordi byen er vært for USA's største vand- og spildevandskonference. USA forventes i de kommende år at skulle opføre og opgradere 4000 af den slags anlæg.

Hvis Danmark kan opnå bare 10 pct. markedsandel i USA på disse anlæg, vil det skabe 4.500 arbejdspladser i Danmark.

Projektet er et resultat af et samarbejde mellem danske vandteknologiproducenter, Aarhus Vand samt Udenrigsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet. Sammen har de indgået en vandteknologi alliance, der allerede har sikret de danske producenter ordrer i USA.