Miljøstyrelsen og Arbejdstilsynet undersøger erhvervsmæssig brug af parfume

09-03-2016
Kemikalier

Miljøstyrelsen og Arbejdstilsynet har i en ny rapport undersøgt, hvor udbredt brugen af parfume er i rengøringsbranchen og i detailhandlen. I detailhandlen bruges parfume i nogle butikker for at give kunder en bedre butiksoplevelse.

undefined

Parfumeallergi ses som et voksende problem blandt den europæiske befolkning. 1-3 procent af den europæiske befolkning er overfølsomme overfor parfume. Særligt anses ansatte i rengøringsbranchen for at have en øget risiko for at udvikle parfumeallergi på grund af den daglige kontakt med rengøringsmidler.

Den nye rapport viser, at mellem en fjerdedel og en tredjedel af rengøringsmidlerne til erhvervsmæssig brug i Danmark indeholder parfumestoffer. Dog tilbyder de fleste producenter og distributører af rengøringsmidler også uparfumerede produkter i deres sortiment.

I forhold til detailhandlens brug af parfume, viser rapporten, at brugen af duftmarketing i form af maskiner, der udsender parfumestoffer i butikkerne, er begrænset. Men brugen af f.eks. duftlys, duftolier eller lignende er mere udbredt.

De ansatte i de pågældende to brancher, er i forbindelse med undersøgelsen, blevet spurgt, om de har oplevet gener, som de selv forbinder med brug af parfumerede produkter. Hertil svarer 15-31 procent af medarbejderne i rengøringsbranchen, at de har oplevet gener. Antallet af besvarelser i detailhandlen er meget begrænset, men af de få medarbejdere, som har svaret, har omkring halvdelen oplevet gener fra duftmarketing.  På denne baggrund anbefaler rapporten bl.a. at undgå parfume i arbejdsmiljøet, og at arbejdsgiverne skal være særligt opmærksomme på de kendte allergene duftstoffer.

Læs rapporten Kortlægning af anvendelsen af parfume i rengøringsbranchen og detailhandlen