Kontrol af børnetøj og sko viser enkelt fund af ulovlig kemi

02-03-2016
Borger Kemikalier

Miljøstyrelsen har i 2015 kontrolleret tøj og sko til børn og unge for indhold af ulovlig kemi. Kontrollen viste kun ét enkelt fund af ulovlig kemi i en bodystocking, hvor en knap indeholdt for meget nikkel. Der blev efterfølgende indskærpet salgsstop af produktet.

undefined

Foto: Morten Thjellesen og Christian Hjort fra Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion på kontrol i Padborg

Miljøstyrelsen har i forbindelse med kontrollerne udtaget bukser, bluser, kjoler, jakker, sko og støvler fra en række container b.la. ved den dansk-tyske grænse.

Produkterne blev undersøgt for kemiske stoffer som azofarvestoffer, der bruges til at farve tekstiler, tungmetaller og nikkel, som findes i nitter og knapper, flammehæmmere samt DMFu og flourstoffet PFOS, der bruges i imprægnering. Formålet med kontrollen var at undersøge, om tekstiler og sko lever op til kravene i kemikalielovgivningen.

Udover containerkontrollerne – er der i 2015 gennemført en butik- og webshopkontrol. Kontrollerne er sket i et samarbejde mellem flere myndigheder - SKAT, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen – hvor der ved grænserne i Padborg, Aarhus havn og Københavns Frihavn blev udtaget 66 stykker tøj og sko. I alt blev der udtaget produkter fra 21 importører.  TV2 Razzia fulgte kontrollen ved Padborg, og klip herfra vil indgå i programmet, når det sendes på TV2 senere året.

Kontrollen er den del af Børnekemipakken, som har til formål at sikre børn og unge mod skadelig og unødvendig kemi. Der er i perioden 2013-2016 afsat 20 mio. kr. til at øge informationen og skærpe kontrollen med forbrugerprodukter, der retter sig mod børn og ufødte samt unge under 14 år, da de især er sårbare overfor skadelig og unødvendig kemi.

Kontrollerne fortsætter i 2016, i år med fokus på elektronik og kosmetiske produkter til børn.

Der kan læses mere om børnekemi og kontrolindsatsen her .

Yderligere oplysninger:

Miljøstyrelsen Kemikalieinspektion Hanne Thygesen, e-mail: , tlf.: 72 54 4135