Kontrol af børnesko viser enkelte fund af ulovlig kemi

14-03-2016
Borger Kemikalier

Miljøstyrelsen har i 2015 kontrolleret sko til børn for indhold af ulovlig kemi. Blandt andet kom fodboldstøvler, lærredssko og lædersandaler under Miljøstyrelsens lup.

Der blev fundet ulovligt bly i tre ud af 74 par sko, som der efterfølgende blev indskærpet salgsstop mod. 

Miljøstyrelsens mål med kontrollen var at undersøge, om børneskoene lever op til kravene i EU's kemikalielovgivning, som b.la. siger, at der ikke må være bly i sko med elektriske dele og i elektroniske produkter. De tre ulovlige par sko havde netop et for højt indhold af bly i lodningerne, som blev brugt til blinkeffekt i sålerne, og derfor blev der indskærpet et salgsforbud mod skoene. Dog udgør brugen af skoene ingen sundhedsrisiko for forbrugerne, da blyet er indkapslet i sålerne.

Miljøstyrelsen har på kontrollerne udtaget sko i forskellige materialer som skind, læder og plastik samt sko med elektriske dele. Skoene blev udtaget fra syv større butikskæder blandt andet fra butikker i hovedstadsområdet og fra en række web-butikker. Skoene blev kontrolleret for indhold af en række kemiske stoffer som azofarvestoffer, der bruges til at farve tekstiler, SCCP og fluorstoffet PFOS, der bruges i imprægnering samt tungmetaller, som kan findes i læder og elektriske dele f.eks.i sko med lys i sålerne.

En del af Børnekemipakken

Kontrollen er en del af Børnekemipakken, som har til formål at sikre børn og unge mod skadelig og unødvendig kemi. Der er i perioden 2013-2016 afsat 20 mio. kr. til at øge informationen og skærpe kontrollen med forbrugerprodukter, der retter sig mod børn og ufødte samt unge under 14 år, da de især er sårbare overfor skadelig og unødvendig kemi.

Kontrollerne fortsætter i 2016, og i år vil fokus være på elektroniske og kosmetiske produkter til børn.

Læs mere om kontrolindsatsen her .

Yderligere oplysninger:

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion Morten Thjellesen, e-mail:, tlf. 72 54 45 07