2014-tal: Danskerne vælger stadig koncentrerede sprøjtemidler

17-03-2016
Borger

Selvom der er en større risiko for både sundhed og miljø, valgte langt de fleste haveejere i 2014 stadig koncentrerede ukrudtsmidler frem for de fortyndede ”klar-til-brug” midler, viser tal for sprøjtemiddelsalg i 2014 fra Miljøstyrelsen.

undefined
Hvis du vil bruge sprøjtemidler, så brug de færdigblandede "klar-til-brug"-produkter, som er mindst skadelige for miljø og sundhed.

Hvis du vælger koncentrerede sprøjtemidler, er der større risiko for at komme til at bruge midlerne forkert, end hvis du bruger de mindre skrappe og fortyndede midler. Derfor opfordrer Miljøstyrelsen forbrugerne til at vælge klar-til-brug midlerne, så uheld begrænses. Men tal for sprøjtemiddelsalg i 2014, som nu er opgjort viser, at 90 % af den solgte mængde af ukrudtsmidler var koncentrerede.

Bl.a. for at gøre opmærksom på fordelene ved de fortyndede sprøjtemidler, lancerede Miljøstyrelsen i 2015 kampagnen ”Tænk før du sprøjter,” som oplyser haveejere om sprøjtemidler, og hvad de skal være opmærksomme på, hvis de vælger at bruge dem. Kampagnen relanceres i dette forår. Samtidig er der i november 2015 indført nye regler der sikrer, at hovedparten af de koncentrerede sprøjtemidler nu står i aflåste skabe hos forhandlerne, så forbrugerne ikke selv kan tage dem ned fra hylderne uden rådgivning. Formålet er at minimere salget af de koncentrerede sprøjtemidler og at tilskynde de kunder, der fortsat ønsker at købe koncentrerede midler, til at få råd og vejledning i korrekt anvendelse og om mulige alternativer fra de uddannede forhandlere.

Det er først muligt at begynde at vurdere, om sidste års tiltag har påvirket salget af sprøjtemidler, når tallene for 2015 er klar senere på året.

Læs mere om sprøjtemidler på Miljøstyrelsens hjemmeside

Se 2014-statistikken her