Ny portal kan hjælpe med dine røgproblemer

24-05-2016
Pressemeddelelse Borger Luft

Brændeovnsejere, naboer, der er generet af røg, og kommuner kan finde råd og vejledning på ny webportal om brændefyring, som Miljøstyrelsen lancerer i dag.

undefined

Danskerne er blandt de folk i Europa, som er mest vilde med at tænde op i brændeovnen og sprede hygge og varme i hjemmet. Men din brændeovn kan være til gene for din nabo, hvis du f.eks. har en gammel ovn, som oser meget, eller hvis du fyrer forkert. Derfor lancerer Miljøstyrelsen i dag en ny webportal om brændefyring, som fortæller og vejleder om reglerne på området, og som giver gode råd om, hvordan man fyrer mere miljø- og nabovenligt.

- Brændeovne spreder hygge, men de spreder også røg og mange skadelige partikler. Derfor har vi samlet nyttig viden og gode fyringsråd på vores nye portal om brændefyring. På portalen er der også hjælp at hente for naboer, der føler sig generet af brændeovnsrøg. De kan finde vejledning om reglerne på området, og hvordan de starter en god dialog om problemet , fortæller funktionsleder i Miljøstyrelsen Gro Iversen.

Ny vejledning til kommunerne

Brændefyringsportalen indeholder desuden en vejledning til kommunerne om, hvordan de kan håndhæve brændeovnsbekendtgørelsen og behandle klagesager over røggener mere ensartet overalt i landet.

- Kommunerne har efterspurgt en ny vejledning, og det er det ønske, vi nu efterkommer. Vi har bl.a. udformet en tjekliste, som kommunernes miljømedarbejdere kan bruge til at vurdere, om der er tale om væsentlig forurening, hvis de får en klage over et brændefyringsanlæg , siger Gro Iversen.

Sideløbende med udarbejdelsen af vejledningen har Miljøstyrelsen holdt workshops med kommunale miljømedarbejdere, og der har været nedsat en følgegruppe, hvor bl.a. Skorstensfejerlauget, Det Økologiske Råd, brændeovnsproducenterne, Astma-Allergi Danmark og flere kommuner har deltaget.

Læs mere på www.braendefyringsportalen.dk , hvor du også finder vejledningen til kommunerne.

Yderligere oplysninger:

Pressemedarbejder i Miljøstyrelsen, Rune Gleerup, tlf. 7254 4117, e-mail:
AC-generalist i Miljøstyrelsen, Hanne Lylov Nielsen, tlf. 7254 4263, e-mail: