Offentlige myndigheder får hjælp til grønne indkøb

08-06-2016
Grøn virksomhed

Snart begynder anden runde af Miljøstyrelsens rejsehold, der hjælper kommuner, regioner og andre offentlige institutioner med grønne indkøb. Hjælpen er gratis, og alle offentlige institutioner på Sjælland og Bornholm kan søge om at være med.

- Vi håber, at mange vil tage imod tilbuddet. Jo flere der er med på den grønne indkøbsbølge, jo større er efterspørgslen efter grønne produkter og tjenesteydelser. Det gavner ikke kun miljøet og pengepungen men også danske virksomheder, der er gode til at udvikle grønne produkter og løsninger, siger Mikkel Stenbæk Hansen, funktionsleder i Miljøstyrelsen, der koordinerer rejseholdets indsats.

Rejseholdet ledes af Dansk Standard og er allerede i fuld gang i Jylland og på Fyn, hvor offentlige indkøbere får gode råd og vejledning om alt lige fra indkøb af skolemøbler, hospitalsudstyr og gas-biler til nye indkøbsrutiner, krav om miljømærker i udbud og cirkulær økonomi. Til glæde både for miljøet, den offentlige økonomi og borgerne. Når man eksempelvis køber svanemærket håndsæbe eller økologiske fødevarer til børnehaver, hospitaler og plejehjem, betyder det nemlig ikke kun mindre klimabelastning, men også sundere produkter uden skadelig kemi for borgerne.

- Vi oplever, at kommunerne rigtigt gerne vil købe grønt ind, men i praksis kan det være svært. Som indkøber ved man ikke nødvendigvis, hvilke miljøkrav der skal stilles, og man glemmer måske at se på totalomkostningerne. Eksempelvis kan det være svært at gennemskue, om engangsudstyr i nogle tilfælde kan være et bedre valg for miljøet og økonomien end udstyr, der kan anvendes flere gange, men til gengæld skal rengøres og desinficeres. Det er blandt andet sådanne regnestykker, vi kan hjælpe indkøberne med at opstille, siger Rikke Dreyer, chefkonsulent i Dansk Standard, Miljømærkning Danmark.

I alt køber det offentlige årligt ind for 310 mia. kr., og der kan både være økonomiske og miljømæssige gevinster ved at konvertere en del af de konventionelle indkøb til grønne indkøb.  Indkøb belaster nemlig miljøet mere, end man måske lige skulle tro. Eksempelvis viser en klimaanalyse fra Region Hovedstaden, at 79% af regionens klimabelastning stammer fra indkøb.

FAKTA: Rejsehold for offentlige grønne indkøb

Rejseholdet er lanceret af Miljøstyrelsen og består af eksperter og rådgivere fra Dansk Standard, Force Technology og advokatkontoret Bird & Bird. Første runde er fuld i gang på Jylland og Fyn og fortsætter frem til oktober 2016. Anden runde foregår på Sjælland og Bornholm fra oktober 2016 til juni 2017. Interesserede kommuner, regioner og andre offentlige institutioner kan ansøge om at være med på: www.rejseholdforgrønneindkøb.dk Tilmeldingsfristen er 16. september 2016.

Yderligere oplysninger

Funktionsleder Mikkel Stenbæk Hansen, Miljøstyrelsen, tlf. 72 54 43 43, e-mail: 

Chef konsulent Rikke Dreyer, Dansk Standard, tlf. 72 41 48 28, e-mail: