Ny rapport undersøger skadelige flammehæmmere i produkter til børn

09-06-2016
Kemikalier

En ny rapport fra Miljøstyrelsen ser nærmere på, hvorfor flammehæmmere kan findes i produkter til børn, og hvordan de ender i produkterne.

Miljøstyrelsen har tidligere fundet tre skadelige flammehæmmere (klorerede fosforbaserede flammehæmmere) i autostole, børnemadrasser og bæreseler til børn. Flammehæmmer tilsættes til skum i produkter for at mindske brandrisikoen.

En ny rapport fra Miljøstyrelsen ser nu nærmere på, hvorfor flammehæmmere kan findes i produkterne, og hvordan de ender i produkterne. I nogle af de undersøgte børneprodukter blev stofferne fundet i en mængde, der ikke var stor nok til at opnå en flammehæmmende effekt, men i en mængde der kan udgøre en risiko for børn. Flammehæmmerne er mistænkt for at være kræftfremkaldende og er allerede forbudt i legetøj til børn under tre år og legetøj der er beregnet til at komme i munden.

Den nye rapport viser, at indholdet af flammehæmmere i lavere koncentrationer kan skyldes en forurening under produktionen, eller at rent skum er blevet opbevaret sammen med flammehæmmet skum, da stofferne kan vandre fra det ene skummateriale til det andet.

I rapporten undersøges, hvordan man kan undgå at stofferne ender i produkterne, og der ses på alternativer til de skadelige flammehæmmere.

Læs rapporten her

Yderligere oplysninger:

Kemikalier Lars Fock, tlf.: 7254 4285, e-mail:

Pressemedarbejder Camilla Dudeck, tlf.: 2398 4178, e-mail:  

Fakta

  • Flammehæmmere er kemikalier, der skal forebygge brand blandt andet i skum og møbeltekstiler.
  • Miljøstyrelsen har fundet tre klorerede fosforbaserede flammehæmmere, TCPP, TDCP og TCEP, i autostole, bæreseler og børnemadrasser.
  • De tre flammehæmmere vurderes at være kræftfremkaldende og er allerede forbudt i legetøj til børn under 3 år og legetøj beregnet til at komme i munden.
  • De britiske og irske regler kræver, at visse skumprodukter lever op til nationale brandsikkerhedskrav, som indebærer at de er tilsat flammehæmmere.
  • I Danmark er der ikke tilsvarende krav om flammesikre skumprodukter
  • Den nye rapport fortæller, at alternative brandhæmmere er på markedet, men at alternativerne ikke umiddelbart lever op til de britiske og irske krav, og samtidig er væsentlig dyrere.