Vi køber tusindvis af motionsmaskiner – men får dem ikke brugt

04-07-2016
Borger Affald

Vi køber masser af elektroniske motionsmaskiner, men det kniber med at få dem brugt. Ny opgørelse viser, at 225.000 motionsmaskiner står i de danske hjem uden at have været brugt det seneste år.

Den dér motionscykel, der står ude i garagen – kommer du nogensinde op på den? Og hvad med din stairmaster under sengen? Hvis svaret er nej, kan du i det mindste glæde dig over, at du er helt normal.

Der står nemlig tusindvis af elektroniske motionsmaskiner i de danske hjem, som slet ikke er brugt det sidste år. Faktisk er det hundredetusindvis – nemlig 225.000. Det viser en ny kortlægning af danske forbrugeres elektronik foretaget for Partnerskab for indsamling af elektronikaffald.

" Det er enorme mængder af maskiner, hvoraf de fleste formentlig fungerer upåklageligt. Kortlægningen viser, at en gennemsnitsfamilie har hele 45 kg elektronik stående, som ikke er brugt det sidste år. Det er ikke kun motionsmaskiner, men alt fra blendere til computere og tørretumblere ," fortæller Benny Rasmussen, medlem af partnerskabets styregruppe.

Giv det videre

Ud over et spild af penge og plads, er de mange maskiner også spild af ressourcer. Men det kan man godt gøre noget ved.

" Det giver altid en miljøbelastning at producere produkter. Men man kan undgå meget ressourcespild ved at udnytte de ting, vi producerer og køber bedst muligt. Miljø og privatøkonomi går hånd i hånd. Derfor kan man for eksempel give eller sælge sine ting videre, hvis de alligevel bare står og samler støv," siger Claus Torp, vicedirektør i Miljøstyrelsen.

Kortlægningen viser desuden, at danskerne i alt ejer næsten 200 mio. elektroniske apparater, svarende til 68 elektronikapparater pr. familie.

Læs mere om kortlægningen og partnerskabet her .

Partnerskabet består af KL, DI og Dansk Erhverv, som også repræsenterer Genvindingsindustrien, samt Benny Steen Rasmussen, der som tidligere direktør for Dansk Retursystem og nuværende direktør i Hold Danmark Rent, fungerer som særlig ressourceperson i partnerskabet. Partnerskabet forventer at aflevere anbefalinger til at øge indsamlingen af elektronikaffald til august.

Yderligere oplysninger:

Miljøstyrelsen Jord & Affald Anne Harborg Larsen, tlf.: 72 54 43 38, e-mail:

Pressemedarbejder i Miljøstyrelsen Camilla Dudeck, tlf.: 72 54 23 45, e-mail: