Slut med bisphenol A i kasseboner

06-07-2016
Borger Kemikalier

Stop for brugen af bisphenol A i kasseboner. Det er EU-landene netop blevet enige om med et nyt forbud, som betyder bedre beskyttelse af ansatte og forbrugere i hele EU.

Stoffet bisphenol A kan skade evnen til at få børn og er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Siden 2010 har stoffet været forbudt i Danmark i emballage og beholdere til fødevarer, som børn under tre år kan komme i kontakt med – og stoffet har siden 2011 været forbudt i sutteflasker i EU. 

Der er netop opnået enighed i EU om et forbud, der begrænser brugen af stoffet i termopapir som kasseboner, så EU's borgere bliver bedre beskyttet. 

Mange kasseboner med bisphenol A

Mange boner og kvitteringer er trykt på termopapir, som indeholder bisphenol A. En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at forbrugere bliver udsat for bisphenol A ved kontakt med kasseboner. Derfor har Danmark arbejdet for at få stoffet forbudt. Det er nu lykkedes.  I de senere år er flere supermarkedskæder dog begyndt at udfase brugen af termopapir med bisphenol A. 

Læs mere om bisphenol A på Miljøstyrelsens hjemmeside her.

Gode råd om boner og kvitteringer

Hvis du er bekymret, kan du begrænse din kontakt med boner og kvitteringer ved:

  • At sige nej tak til at modtage dem, vaske hænder efter du har rørt ved dem og tage kopi af kvitteringer, der samtidig fungerer som garantibevis.
  • Undlade at lade dit barn lege med boner eller kvitteringer.
  • Du kan undersøge din bon ved at kradse i overfladen med en mønt eller et andet redskab. Hvis der kommer en sort streg frem, er den trykt på termopapir og kan derfor have bisphenol A i overfladen.