Jyderne skrotter flest brændeovne

18-02-2016
Borger Luft Grøn virksomhed

Over 6.500 brændeovnsejere har allerede pensioneret deres gamle ovne, men nogle landsdele har mere fart på udskiftningen end andre. Det er først og fremmest jyderne, der har opdaget, at man kan tjene 2.000 kroner på at skrotte sin brændeovn, hvis den er fra 1990 eller før. Og det kan nås endnu.

undefined

Udsigten til at få 2.000 kroner for en udtjent brændeovn har fristet rigtig mange boligejere, siden den nationale skrotningsordning blev lanceret i slutningen af november sidste år. Mere end 6.500 danskere har benyttet ordningen, som sigter mod at få de ældste og mest forurenende brændeovne ud af drift til gavn for miljø, sundhed og brændeforbrug.

De gamle ovne forurener i gennemsnit op til fem gange så meget som en ny, og udskiftning og skrotning af de gamle ovne vil få betydning for partikeludledningen i Danmark og forbedre luftkvaliteten.

Du kan stadig nå det

Der er afsat knap 45 mio. kroner til ordningen, og du kan stadig nå det – ordningen løber til udgangen af 2016, eller når puljen er tom. Der er på nuværende tidspunkt penge til at støtte skrotningen af yderligere cirka 10.000 ovne. Så har du en gammel brændeovn fra 1990 eller før, er det bare med at slå til.

Det har 3.645 jyder gjort, og Jylland er dermed klart i spidsen over landsdele, der skrotter flest ovne. Bedst er det gået for østjyderne, som indtil videre har skrottet 1.051 brændeovne.

Der gives tilskud til at skrotte de ældste og mest forurenende brændeovne fra før 1991. Men modeller frem til 2005 forurener i gennemsnit stadig op mod tre gange mere end de nyere. Der er også penge at spare ved at udskifte ovne fra før 2005, da de nyere modeller udnytter brændet langt bedre.

Der findes omkring 150.000 brændeovne i Danmark fra 1990 eller før (inklusive pejseindsatse og mindre masseovne), så potentialet til at få mange flere med på skrotningsvognen er stort. Herudover er der ca. 300.000 ovne fra perioden 1991-2005. Kun lidt over en fjerdedel af alle brændeovne er i dag svanemærket. Svanemærkede ovne lever op til miljøkrav, der er endnu skrappere end de lovkrav som alle nye brændeovne skal opfylde.