Nye regler åbner op for flere muligheder for genanvendelse af dæk

02-12-2016
Affald

Reglerne for gebyr og tilskud i forbindelse med genanvendelse af dæk bliver nu ændret. Det sker med en ændring af dækbekendtgørelsen, som Miljøstyrelsen netop har offentliggjort. De nye regler træder i kraft pr. 1. januar.

Ændringerne betyder at gebyr på regummiering af dæk fjernes, som er en teknik, der gør det muligt at forlænge dækkes levetid. Fremover kan der samtidig opnås tilskud til indsamling af dæk, der sendes enten til granulering eller pyrolyse.

Pyrolyse er en proces, hvor dæk populært sagt forbrændes uden brug af ilt, som medfører en produktion af Carbon Black og et olieprodukt. Indtil nu har granulering været den eneste anerkendte metode til genanvendelse af dæk. Ved granulering bliver dækkene neddelt i mindre dele, og gummiet bliver genanvendt i ny produktion til f.eks. kunstgræsbaner, faldunderlag og støjdæmpning af asfalt.

Tilskuddet til indsamling af dæk vil følge den grad af genanvendelse, der kan opnås, hos den virksomhed der oparbejder dækkene. Det vil sige, at jo mere der genanvendes, jo større tilskud er der mulighed for. Det forventes, at tilskud til indsamling fremover vil ligge på mellem 50-85 procent af det maksimale tilskud, afhængigt af hvilken virksomhed indsamleren vælger at aflevere sine dæk til.

Læs ændringen til bekendtgørelsen her.