EU forbyder miljøfarlige fluorstoffer

08-12-2016
Borger Kemikalier

Fremover vil imprægnering i fx regnjakken og flyverdragten ikke indeholde miljøfarlige fluorstoffer som fx PFOA. Ved en afstemning i dag, har EU netop forbudt en række fluorstoffer, der hører til de mest miljøfarlige stoffer. Næste mål er at udfase stofferne globalt.

EU's medlemslande har netop tilsluttet sig et forbud mod brugen af en række særligt miljøfarlige fluorstoffer som PFOA og stoffer, som kan nedbrydes til PFOA. Stofferne er svære for miljøet at nedbryde og er blandt andet fundet i isbjørne og sæler i Arktis. Forbuddet mod PFOA-stofferne vil træde i kraft om tre år.

Danmark har længe presset på i EU for et forbud mod brugen af stofferne, som blandt andet bruges i brandslukningsskum og til imprægnering af overflader for at gøre dem smuds-, fedt -og vandafvisende. Ud over at være særligt miljøfarligt kan fluorstoffet PFOA skade leveren, evnen til at få børn og er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Fluorstoffer under lup

Danmark har udarbejdet en strategi for gruppen af fluorerede stoffer under Listen over Uønskede Stoffer, hvor Miljøstyrelsen har undersøgt, hvilke der er problematiske, og hvilke alternativer der findes. Allerede nu bruger flere producenter alternativer til PFOA, som er mindre skadelige.

Samtidig med at EU-forbuddet på PFOA nu træder i kraft, arbejdes der på et forbud på globalt plan. Stoffet er nemlig ved at blive optaget på Stockholmkonventionen, som er en aftale, der forbyder brugen af de mest miljøskadelige kemikalier på globalt plan.

Fakta

  • Begrænsningen af PFOA og stoffer, der kan nedbrydes til PFOA, er netop stemt igennem og træder i kraft om tre år. For nogle anvendelser er der dog enighed om en længere overgangsperiode.
  • PFOA-stofferne kan bruges i en lang række produkter, hvor der ønskes en smuds-, fedt- og vandafvisende effekt, bl.a. i tekstiler og papir.
  • PFOA-stofferne anvendes også i brandslukningsskum.
  • Stofferne kan frigives både under fremstilling, anvendelse og bortskaffelse af de færdige produkter.
  • Fluorstoffet PFOA frigives direkte fra de produkter, der indeholder dem. Det kan også dannes i miljøet ved nedbrydning af PFOA-lignende stoffer. Det betyder, at stofferne kan ende i naturens kredsløb, og det er blandt andet fundet i isbjørne og sæler i Arktis.

Yderligere oplysninger:

Pressemedarbejder i Miljøstyrelsen Camilla Dudeck, tlf.: 72 54 45 23, e-mail: