Miljøstyrelsen undersøger legetøj og kosmetik til børn for allergifremkaldende stoffer

24-08-2016
Borger Kemikalier

Miljøstyrelsen har undersøgt indhold af allergifremkaldende stoffer i legetøj og kosmetiske produkter til børn. Undersøgelsen har fokuseret på legetøj og kosmetik med længerevarende hudkontakt som cremer, modellervoks og legetøjsslim.

80 procent af de 157 undersøgte kosmetiske produkter var uden allergifremkaldende konserveringsmidler, farvestoffer og UV-filtre. 20 procent af de undersøgte kosmetiske produkter indeholdt allergifremkaldende stoffer, som typisk skyldes et indhold af mange forskellige parfumestoffer. Undersøgelsen viste samtidig, at det var muligt at finde alternativer til stort set alle produkter uden indehold af allergifremkaldende stoffer.

Ikke alle udvikler allergi

Allergifremkaldende stoffer i kosmetiske produkter og legetøj udgør ikke nødvendigvis en risiko for alle. Allergi er individuelt – og ikke alle får allergi, selvom de udsættes for stoffer, der kan være allergifremkaldende. Det vil være forskelligt fra person til person. Men hvis du som forbruger vil mindske risikoen for at udvikle allergi, anbefaler Miljøstyrelsen at vælge miljømærkede produkter og produkter uden parfume

Gode råd om køb af legetøj og kosmetik til børn uden allergifremkaldende stoffer

  • Køb legetøj og kosmetik til børn uden parfume
  • Køb kosmetik der er mærket med Svanen, da produkter til børn under 12 år ikke må indeholde parfume

FAKTA

Der blev i alt blev undersøgt 157 produkter. Undersøgelsen viste at 127 ud af de 157 produkter ikke indeholdt nogle af de stoffer, som Miljøstyrelsen i undersøgelsen har udpeget som allergifremkaldende. Det vil sige, at der i 30 af produkterne (20 %) blev fundet indhold af allergifremkaldende stoffer i kosmetiske produkter som solcreme, ansigtsmaling og læbepomade.
Undersøgelsen viste samtidig, at en stor del (41 %) af de kosmetiske produkter til børn er miljømærket (Svanen) og/eller allergimærket (44 %) (Den Blå Krans). Flere produkter havde begge mærker, og ingen af disse produkter indeholdt stoffer, der er allergifremkaldende, da det ikke er tilladt ifølge kriterierne for disse mærker.
Det overordnede billede fra kortlægningen af legetøj var, at der findes alternative produkter på det danske marked uden allergifremkaldende stoffer (som Miljøstyrelsen i undersøgelsen har udpeget som allergifremkaldende), og at den del af legetøjsbranchen, der besvarede henvendelsen, er bevidste om problemstillingen og generelt prøver at undgå allergifremkaldende stoffer.

Læs rapporten her .

Yderligere oplysninger:

Miljøstyrelsen Kemikalier Shima Dobel, tlf.: 72 54 43 15, e-mail: