Hverdagsprodukter kan blive ulovlige efter 1. marts 2017

24-08-2016
Borger Biocider

Hverdagsprodukter som f.eks. maling, tøj, tæpper, elektronik og badeartikler kan blive ulovlige efter 1. marts 2017.

Visse tastaturer bliver behandlet for at undgå belægning og lugt fra bakterier. Foto: Colourbox

Virksomheder der markedsfører produkter, som er behandlet med et kemisk stof for at beskytte produkterne mod f.eks. mug, svamp eller bakterier, skal sætte sig ind i, hvordan nye regler i biocidforordningen påvirker deres varer. De nye regler for de kemiske stoffer træder i kraft 1. september 2016. Produkterne vil herefter blive ulovlige at sælge efter 1. marts 2017, både i Danmark og resten af EU, hvis de indeholder et stof, der ikke er godkendt eller er under godkendelse.

Det er samtidig et krav, at produkterne mærkes korrekt, hvis de markedsføres som f.eks. "lugtfri", "anti-bakteriel", "anti-skimmel", "mugafvisende" eller lignende, fordi de er behandlet med biocider. Mærkningen skal være synlig og letforståelig for forbrugerne. Hvis varen ikke er mærket korrekt, kan virksomheden blive tvunget til at tilbagekalde sit produkt.

Virksomheder kan få mere information på  www.biocidinfo.dk  og svar på konkrete henvendelser ved at kontakte Miljøstyrelsens biocid-helpdesk.

Eksempler på berørte produkter:

• Maling og andre produkter til væg- og gulvbehandling tilsat et stof, der beskytter mod forrådnelse og dermed konserverer malingen for at forlænge dens holdbarhed.
• Tøj og tæpper behandlet for at beskytte mod skadedyr, støvmider og/eller mikrobiologiske angreb, som giver dårlig lugt.
• Fodtøj behandlet for at beskytte mod lugt, der skyldes mikroorganismer.
• Badeforhæng behandlet med kemiske stoffer for undgå misfarvning og skader fra bakterier og mug.
• Tastaturer behandlet for at undgå belægning og lugt fra bakterier.

Yderligere information:

Vivi Johansen, jurist, Pesticider og Genteknologi, tlf. 72 54 43 58, e-mail: .
Sonja Canger, kontorchef, Pesticider og Genteknologi, tlf. 72 54 43 37, e-mail:  .